Soylu’dan yeni operasyon sinyali: “Türkiye bunu ilk defa duyacak!"

1 aylık zaman içerisinde bir operasyon yapılacağını ifade eden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Türkiye bunu ilk defa duyacak." dedi.

YAŞAM 06.10.2022, 17:35 06.10.2022, 17:40
Soylu’dan yeni operasyon sinyali: “Türkiye bunu ilk defa duyacak!"

Bir televizyon programına katılan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, burada açıklamalarda bulundu. Programda terör temizliğine değinen Soylu, Türkiye'de çok az sayıda terörist kaldığını ifade etti. Soylu’nun açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde,

“Operasyonlar yapılmasaydı devamlı havan gelecekti”

Birçok bölgenin teröristlerden temizlendiğine işaret eden Soylu, “Eren-Abluka operasyonu noktasında birden fazla kent teröristlerden temizlendi. Hakkari ile Hatay arasında bir terör koridoru oluşturulmak istendi. Bu terör koridorunu oluşturmak adına karşımızda duran herkes destek çıktı. Eğer biz DEAŞ’a karşı Fırat Kalkanı Harekatı'nı, Afrin’de Zeytin Dalı Operasyonu'nu yapmamış olsak, Kilis’ten Hatay’dan ve Gaziantep’ten devamlı bomba ve havan gelen bir eylemle karşı karşıya olurduk.” dedi.

"PKK Avrupa uyuşturucu piyasasını yönetiyor"

Bu sene 90 milyon ton kök kenevir ele geçirdiklerini ifade eden Bakan Soylu, "PKK şu an Avrupa uyuşturucu pazarını idare ediyor. Avrupa'nın uyuşturucu raporları içerisinde hepsi var. Bizim gördüğümüzden daha kötü bir tehdit bulunuyor. Uyuşturucu satıcısı şu an büyük bir networkün parçası haline geldi. Oradan toplanan para tüm dünya uyuşturucu pazarını devrilmez bir hale sokuyor." diye konuştu.

Telefon geldi, Bataklık Operasyonu başladı

Kendisine yapılan bir telefon aramasının sonrasında Bataklık Operasyonu'na başladıklarını aktaran Bakan Soylu, "Bu çalışmada milyarlarca lira ele geçirildi. Bu uyuşturucudan sağlanan paraya el koyma operasyonuydu. Buralardan sağlanan yargı kararları ile birlikte uyuşturucudan sağlanan gelirleri el koymaktı hedefimiz, o el de şimdi konuldu." dedi.

“Türkiye bunu ilk defa duyacak!"

Türkiye’nin ilk defa duyacağı bir operasyonu önümüzdeki bir ay içerisinde yapacaklarını dile getiren Soylu, "Bu yeni eylem de uyuşturucuyla alakalı. Devletin bunların üzerinde durduğu vatandaşımız tarafından bilsin. İçeri girdiği zaman bir satıcının çıkma olasılığı zordur. Biz bu duruma ‘projeli operasyon’ ismini verdik. Bir şebekenin içini çözmemiz gerekiyor. En büyük projelerden bir tanesi narkolog oldu. Biz her yakaladığımız satıcıya bir form verdik. Anne babam var mı? Kaç yaşında kullanmaya başladın? Nerede kullanmaya başladın? gibi sorular bulunuyor. Geçtiğimiz sene 260 bin kadar gözaltımız bulunuyordu." diye konuştu.

“Geliştirilen sistemle uyuşturucuyu sadece üç ilde yakalıyoruz”

Uyuşturucunun doğu tarafından geldiğine vurgu yapan Bakan Soylu, "Kök kenevir diye isimlendirilen maddenin PKK ile bağlantısı bulunuyor. Eskiden doğudan getirilen uyuşturucuların yüzde 75'i batıda ele geçirildi. 15 Temmuz gününün ardından biz uyuşturucunun yüzde 74-75'ini sadece üç kentte yakalıyoruz. Ağrı, Van ve Hakkari. Buralarda da oluşturduğumuz sistem sayesinde başarılı olabildik. Türkiye sınırları içerisine giriş yapmadan caydırıcı bir işlemi faaliyete aldık. 2021 senesinde 22 ton eroini ele geçirdik, mevcut durumda toplam yakalanan ton 7.5 ton. Türkiye’de uyuşturucuya başlama yaş aralığı 20’ydi. Ülkemizde uyuşturucu kullanan kişilerin yüzde 48'i dairelerinde, 28'i terk edilmiş binalarda, yüzde 11'i arkadaşlarıyla, yüzde 7-8'i araçlarda, yüzde 3'ü parklarda kullanıyor. Yüzde 55 kadarının düzenli bir çalışma hayatı var. Yüzde 91'inin baba ve annesi hayatta. Yüzde 86.7'sı ise ailesiyle beraber ikamet ediyor. Uyuşturucu kullanımında bulunan kişilerin annelerinin yüzde 92'si ev hanımı." dedi.

Yorumlar (0)