Soylu’dan, kaçak Afgan göçmen açıklaması

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 2021’de yakalanan kaçak Afgan göçmenlerin yüzde 71'inin geri gönderildiğini açıkladı. 

YAŞAM 15.09.2021, 16:42
Soylu’dan, kaçak Afgan göçmen açıklaması

Türkiye, Suriye'deki iç savaştan kaçan milyonlarca Suriyeli göçmene ev sahipliği yaparken Afganistan'da da durum değişmeye başladı.

Afganistan’dan göçmen dalgası

ABD'nin çekilmesiyle beraber kısa süre içinde yönetimi devralan Taliban, Afganistan’da  kaosa sebep oldu.

Taliban yönetiminde yaşamak istemeyen on binlerce Afgan, yeni bir göç dalgasına sebep oldu.

Bu dalgadan en fazla etkilenen ülkelerden biri ise Türkiye oldu. Türkiye sınırlarında düzensiz göçmen dalgasının önüne geçilmek için pek çok önlem alınırken yakalanan göçmenlerin geri gönderilmesi amacıyla çalışmalar devam ediyor.

İçişleri Bakanı Soylu, Gölbaşı Vilayetler Evi'nde gerçekleştirilen Göç Kurulu Toplantısı'nın ardından 6. Uluslararası Birleşmiş Milletler Toplumsal Olaylara Müdahale Eğiticilerin Eğitimi Sertifika Töreni'ne katılarak konuya ilişkin açıklamalar yaptı.

“Afgan göçmenlerin yüzde 71’i gönderildi”

Soylu "Göç kurulunun 11. toplantısına katıldım ve başkanlık yaptım. Böyle bir kurulumuz var. Buna yönelik kolluk birimlerimizde attığımız adımlar var. Çünkü bizim karşı karşıya kaldığımız göç problemi, bugün telaffuz ettiğim rakamlar, sınırda engellenenler, yakalanan göçmenler, geri gönderme operasyonlarımızın miktarı, dünyanın hiçbir ülkesi ile kıyas edilemeyecek düzeydedir. 2016’dan itibaren yurt içinde yakaladığımız kaçak göçmen sayısını söylemek gerekirse; 1 milyon 293 bin. Avrupa'nın orta ölçekli herhangi bir ülkesinde, bırakın bu sayıyı, bunun yüzde 10'u bir rakamla karşılaşılması durumunda heralde tüm düşünceleri allak bullak olur. Bir sayı daha vereyim, 2021’de yakaladığımız kaçak Afgan göçmenin yüzde 71'ini kendi ülkesine geri gönderdik. Taliban'ın oradaki hakimiyetinin ardından bu oran biraz daha yüzde 60'lar seviyesine düştü." açıklamasını yaptı.

Yorumlar (0)