Sosyoloji Nedir?

Bir disiplin olan sosyoloji toplumu ve toplumu meydana getiren insan gruplarının birbiriyle olan etkileşimlerini inceler.

YAŞAM 07.08.2020, 19:21
Sosyoloji Nedir?

Toplumda görülen her sorunun mutlaka bir cevabı vardır. Fakat burada önemli olan nokta bunlara bilimsel şekilde yaklaşabilmektir. Böylece herkesin yaşam kalitesini etkileyecek ve gelecek nesiller tarafından kullanılabilecek yanıtlara ulaşılacaktır. Bu noktada sosyoloji yaşanan olayları belirleyebilmek ve onlara anlam kazandırmak için çalışmalar yapar. Bu sayede insanların daha iyi yaşam koşullarında yaşayabilmeleri için zemin hazırlanmış olur.

Geçmişi çok eski yıllara kadar uzanan sosyoloji toplum bilimi olarak da bilinir ve temelini insanlar meydana getirir. Bu disiplin yaşamın içerisinde yer alan gerçeklikleri bilimsel yöntemlerle birlikte açıklamaktadır. Böylece çok iyi bilinen bir durumun altından birçok sosyolojik araştırma ortaya çıkmaktadır.

Sosyoloji Ne İşe Yarar?

Sosyoloji geniş bir içeriğe sahiptir. Ait olduğu toplumun sorunlarını ihtiyaçlarını dikkate alarak inceleyen bu disiplin toplumda meydana gelen değişimlerin sebeplerini ve bunun taraflarını incelemektedir. Bunu yaparken toplumsal ilişkiler, ahlak, değerler, normlar, dini anlayışlar, aile, değişen çalışma ilişkileri, toplum içerisinde bireyin durumu, aile konular dikkate alınmaktadır. Bu sayede toplum hem dikey hem de yatay olarak ele alınmış olacaktır. Bunları yaparken sosyoloji toplumsal yaşamın belli bölümleri üzerinde uzmanlaşan disiplinlerle yakın ilişki içerisindedir. Bunların bir kesişme noktasında ele alınması ortaya daha net ve açıklayıcı sonuçların çıkmasına katkıda bulunur. Araştırma yapılırken tarihten edebiyata, hukuktan iktisada, antropolojiden felsefeye kadar pek çok bilim ele alınır.

Sosyoloji Hakkında Bilgiler

Hem nesnel kaynaklardan hem de metodolojik öğelerden yararlanan sosyoloji insanların geçmişteki olaylara nasıl tepki verdiğini, gelecekte ne gibi değişimler yaşayacağını anlamaya çalışır. İnsanların bildiğini sandıkları konuları irdeleyen bu disiplin günlük yaşamdan ayrı düşünülemez. Bu incelemeler yapılırken bilimsel gerçekler baz alınır. Dolayısıyla sosyoloji her açıdan ihtiyaç duyulan bir bilim dalı olarak ifade edilir. Bu nedenle sosyoloji nedir sorusuna yanıt olarak toplum bilim cevabı verilir. Kelime anlamı arkadaş olarak bilinen sosyolojinin temelleri 19. Yüzyılda yaşamını sürdüren Fransız filozof Auguste Comte tarafından atılmıştır. O gün bu gündür sosyoloji gelişerek yoluna devam etmektedir.

Yorumlar (1)
elif 4 yıl önce
mal mal