Son yılların vazgeçilmezi soğuk baklavanın püf noktaları!

Ramazan Bayramı’na sayılı günler kala evlerde bayram tatlıları yapılmaya başlandı. Son yıllarda oldukça tercih edilen ve daha az şeker ve yağ bulunması sebebiyle de daha hafif kabul edilen soğuk baklava da bu yıl en çok tercih edilenler arasında yer alıyor. Gelişim Üniversitesi Gastronomi Bölümü Öğr. Üyesi Semanur Özcan soğuk baklavanın püf noktalarını aktardı.

YAŞAM 29.04.2022, 11:50 29.04.2022, 16:37
Son yılların vazgeçilmezi soğuk baklavanın püf noktaları!

Ramazan Bayramı’na sayılı günler kala evleri bayram telaşı sarmaya başladı. Bayramda sunulacak ikramlıklar da şimdiden hazırlanmaya başlandı. Bayram boyunca yorulan midenin zorlanmaması ve sıcak hava sebebiyle hafif tatlıların tercih edilmesini öneren Gelişim Üniversitesi Gastronomi Bölümü Öğr. Üyesi Semanur Özcan, bayramların vazgeçilmez lezzeti klasik baklavanın son yıllarda yerini daha hafif olması ve daha az şeker içermesi sebebiyle sütlü baklava ve soğuk baklavaya bıraktığını ifade etti. Satın almaya kıyasla evde yapması çok daha pratik ve ucuz olacak soğuk baklava yapımı ile ilgili bilgilendirmelerde bulunan Özcan öte yandan Türk mutfağının tatlı kültürü ile ilgili de açıklamalarda bulundu.

“Osmanlı’dan gelen bir tatlı kültürümüz var”

Türk mutfağının oldukça geniş bir tatlı kültürü olduğunu belirten Özcan sözlerine şu şekilde devam etti:

Türk mutfağında Osmanlı kültüründen beri devam eden bir tatlı kültürü var. Helvahane ve lokumhanelerden bunu çok net bir şekilde anlayabiliyoruz. Baklava da günümüze kadar gelebilmiş ürünler arasında yer alıyor. Bu bizim dünyaya oldukça bilinen ve çok sevilen ürünlerimiz arasında yer alıyor. Bu nedenle varlığını her zaman devam ettirecektir.

“İnsanlar artık hafif tatlılar tercih ediyor”

Son zamanlarda soğuk baklavaya oldukça ilgi olduğunu belirten Özcan sözlerine şu şekilde devam etti:

Yeme ve içme alışkanlıkları son yıllarda oldukça değişti. İnsanlar artık kendilerini yormayacak daha hafif yiyecekler tüketmek istiyor. Bu isteğe paralel olarak sütlü baklavalar yapılmaya başlandı. Sütlü baklavada klasik baklavaya göre daha az yağ ve daha az şeker bulunuyor. Bu nedenle daha hafif olduğunu söyleyebiliriz. Havalar da son günlerde oldukça ısındı. Bu nedenle daha çok tercih edilmeye başlandı.

Soğuk baklava için gerekli malzemeler

Soğuk baklava tarifini veren Özcan gerekli malzemeleri şu şekilde sıraladı:

  • Bir paket hazır baklava yufkası (40 yaprak)
  • 200 gr tereyağı
  • 125 ml ayçiçek yağı
  • İç harç olarak ceviz ya da fıstık

Şerbeti için;

  • 800 gr süt
  • 400 gr şeker
  • 400 gr süt kreması

Süslemek için;

  • Fıstık veya Hindistan cevizi
  • Kakaolu süt tozu

Soğuk baklava nasıl yapılır?

Baklavanın yapılışını açıklayan Özcan sözlerine şu şekilde devam etti:

Pratik olması sebebiyle yufkayı kendimiz yapmak yerine hazır baklava yufkası kullandık. Yufkaların iki adedini tek tak şeklinde kullanıyoruz. 200 gram tereyağı üzerine eklediğimiz 125 mL Ayçiçek yağını her kata eşit olacak şekilde yediriyoruz. Bu işlemi on kat yaptıktan sonra iç olarak kullanılacak malzemeyi yağ sürülmeyen kata bolca koyuyoruz. İç harcı dökmemizin ardından geri kalan yufkaları da her katın arasında tereyağlı karışımı sürecek şekilde 10 kat devam ettiriyoruz. Tamamlanan baklavayı kare dilimler halinde kesip üzerinde tereyağı gezdirerek 180 dereceye ayarlanmış fırında 45 dakika boyunca pişiriyoruz.

Şerbet ısıtılırken asla kaynatılmamalı

Şerbet için dikkat edilecek noktalara değinen Özcan sözlerine şu şekilde devam etti:

Krema ve sür bir kabın içerisinde ocağa alınarak pütürlük olana kadar karıştırılması gerekiyor. Daha sonrasında şeker ilave edilir. Şeker eriyene kadar şerbet karıştırılır. Şerbet ısıtılırken asla kaynatılmamalı. Parmağı yakmayacak şekilde ılık kıvamda olması yeterlidir. Ilık halde olan şerbeti bir kenara alıp soğumasını bekleyebiliriz. Soğuk baklavaya soğuk şerbeti dengeli bir şekilde ekledikten sonra soğumaya bırakıyoruz. Dinlenen baklavanın üzerine elek yardımı ile kakaolu süt tozunu ekliyoruz. İstenmesi dahilinde üzerine Hindistan cevizi ya da Antep fıstığı döküp servis etmeye hazır hale getiriyoruz. Tarifi yapacaklara eğer baklavayı hemen tüketmeyeceklerse üzerine eklenen kakaoyu yedikçe üzerine dökmelerini tavsiye ediyorum. Çünkü üzerine eklenen kakao baklavanın beklemesi durumunda ıslanabilir.

Soğuk baklavanın en önemli noktası şerbeti

Klasik baklava ile soğuk baklava arasındaki en temel farka değinen Özcan sözlerine şu şekilde devam etti:

Buradaki farklardan en önemlisi şerbette. Şerbet su ve şeker yerine süt ve şekerden yapılıyor. Ve içerisinde krema bulunuyor. Öte yandan şerbetin dökülmesinde de farklılıklar bulunuyor. Klasik baklavalarda baklava soğuk ama şerbet sıcak olur. Ancak soğuk baklavada hem şerbet hem de baklavanın kendisi soğuk oluyor. Soğuk baklavadaki en önemli nokta burası.

Yorumlar (0)