Son kahkahayı yine Joker mi atacak?

“Joker”, bu yılki ödül sezonunun ilk büyük galibi oldu, ancak Oscar'ı kazanabilecek mi?

YAŞAM 23.10.2019, 16:39 23.10.2019, 16:31
Son kahkahayı yine Joker mi atacak?

Kesinlikle, Joaquin Phoenix'in çizgi roman draması, Ağustos ayının sonunda Venedik Film Festivali'ndeki ilk gösteriminde, “Roma” ve “The Shape of Presti” gibi prestijli filmlere verilen en büyük ödül olan Altın Aslan'ı kaptığında beklentileri karşıladı.“Joker” bu ay  gösterime girdiğinde karışık ama genelde pozitif tepkiler aldı, ancak gişe geri dönüşleri daha da iyi oldu: Film, ekim ayındaki açılışında gişe rekoru kırdı ve yurtiçinde 300 milyon dolardan fazla para kazanacağı tahmin ediliyor.

Aslında bu gelişmeler, çizgi roman filmleriyle ilişkili aksiyon sahnelerinin veya mizahın yeterince yüksek olmadığı bir karakter çalışması için şaşırtıcı ama “Joker”, yakında unutulmayacak bir yere sahip olacağı kesin.

44 yaşındaki Phoenix, daha önce Oscar’a üç kez aday gösterildi (“Gladyatör”, “Walk the Line” ve “The Master” için) ve kuşağının en iyi oyuncusu olarak sıkça gösteriliyor. Çoğu insan, Phoenix'in daha önce Oscar aldığını düşünse de yetenekli oyuncu Oscar sahibi olmadı ama bu durum her an değişebilir.

İzleyiciler neleri beğendi?

Hüzünlü ve yalnız bir hayat yaşarken bir anda şiddetli bir dönüş yaparak gösterdiği performans, Oscar seçmenlerinin en sevdiği temayı da içeriyor; oyuncunun fiziksel değişimi. Phoenix, Joker'i oynamak için 23 kilogramdan daha fazlasını kaybetti ve yönetmen Todd Phillips, sık sık oyuncuyu üstsüz çekerek bu değişimi unutmanıza izin vermiyor. Bir yandan da, bu bir Batman filmi değil. Filmin başlığında adı geçmiyor, sinopiste yok ve direkt olarak sette yok. Elbette, Bruce Wayne rol aldı, ancak bir kaç yıl içinde anne babasını kaybedeceğinden haberi olmayan küçük bir çocuk olarak yer aldı. Bu film, Joker ve onu yapan dünya hakkında bir hikayeden oluşuyor. Filmin bu özelliği de onu en beğenilen filmlerden biri yaptığına inanıyoruz.

Heath Ledger anısına saygı göstermek için

Bu Oscar sezonu Phoenix için pürüzsüz geçecek de diyemiyoruz; beklenenden daha fazla insanlarla iletişim kurmak istese de bu tam olarak onun tarzı değil. Seçmenler, Phoenix’i nispeten yakın tarihli “Kara Şövalye” için Oscar alan Heath Ledger’ın anısına saygısızlık etmemek için ödüllendirmekte tereddüt edebilirler. Phoenix'in Oscar kazanmasının bir yolu da, ”Joker “ filminin kendisi de, şimdiye kadar 2010'ların her en iyi erkek oyuncu galibi için bir ön koşul olan en iyi film için aday gösterilmesi olacak. Umarız yetenekli oyuncu emeğinin karşılığını daha önce alamasa da Joker filmi ile alır.

Yorumlar (0)