Somalilerin yeni evi: Başkent Ankara 

Ankara Kızılay 2 Sokağı, “Somali Mahallesi” oldu. Somali’den ülkemize gelen kişiler, Doğu Afrika kültürünü bu küçük mahallede yaşatıyorlar.  

YAŞAM 22.04.2021, 10:29 22.04.2021, 14:46
Somalilerin yeni evi: Başkent Ankara 

Doğu Afrika ülkesi Somali’den ülkemize gelen kişiler, Ankara Kızılay’ın belirli bir sokağını kendilerine yerleşim yeri olarak belirlemiş durumdalar.

Kızılay’da bulunan Sümer 1 ve 2 sokaklarında kendilerini küçük bir hayat kuran Somaliler, ülkemize eğitim ve iş için gelmiş kişiler.



Ankara’da çeşitli okullara giden Somaliler, genellikle üniversite eğitimi için ülkesinden göç etmiş kişiler. Öte yandan burada çalışmaya gelen kişiler ise kafe, lokanta, kuaför, berber, market, mağaza gibi pek çok işletme açmış durumdalar.

Türkçe bilmedikleri için Somali marketi açtılar

Türkçe bilmedikleri için Türklerle anlaşamayan Somaliler, market alışverişleri başta olmak üzere pek çok alışverişini gerçekleştiremiyordu. Buna çözüm bulmak için bir Somalili girişimci, Mart 2020’de “ilk Somali süpermarketini” açtı. 



İş yerlerini Doğu Afrika kültürüne göre şekillendiren bu kişiler, kafelerinde ülkelerinin yemeklerini yapıyor; berber ve kuaförlerinde ise rasta ve Afrika örgülerini yapıyor.

Kızılay esnafı tarafından sevilen bu halk, Ankaralılar tarafından kısa zamanda benimsenmiş durumda.

2 sene önce Ankara’ya yerleşen Yahya isimli bir Somali vatandaşı, duyduğu memnuniyeti şu sözlerle dile getiriyor: “Buradaki insanlar çok iyi. Bize sürekli yardım ediyorlar. Onları seviyoruz. Burada pek çok cami var. Bir Müslüman olarak burada yaşamayı seviyorum.” 

Yorumlar (0)