Soma davası kararlarına aileler tepkili

301 maden işçisinin yaşamını yitirdiği maden faciası davasına ilişkin mahkeme kararı işçi ailelerinin tepkisine sebep olurken, bazı aileler duruşma salonunda mahkeme heyetine ayakkabı fırlattı. 

YAŞAM 17.06.2021, 08:55 17.06.2021, 12:08
Soma davası kararlarına aileler tepkili

13 Mayıs 2014'te, Manisa’nın Soma ilçesinde 301 maden işçisinin hayatını kaybetmesi ve 162'sinin yaralanmasıyla neticelenen faciadan sonra tutuklanan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, İşletme Müdürü Akın Çelik, Genel Müdürü Ramazan Doğru, Teknik Müdür İsmail Adalı ile Emniyet Teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik’in 2018'deki duruşmasında, 15 yıl ile 22 yıl 6 ay arasında hapisle cezalandırılmasına karar verilirken, 37 sanığın ise beraatına, 9 sanığın ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına hükmedilmişti.

Yargıtay yeniden yargılama kararı verdi

20 Ocak'ta Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararına ilişkin Yargıtay 12. Ceza Dairesi tarafından yapılan temyiz incelemesinde Can Gürkan, Efkan Kurt ve Adem Osmanoğlu’nun bilinçli taksir seviyesinde kusurları bulundukları' sebebiyle verilen kararları bozmuş, Haluk Evinç'in ise yargılanmasındaki eksiklerin giderilmesi gerektiğini de kaydederek, yeniden yargılanmasına karar vermişti.

Maden işletme şirketinin yönetim kurulu başkanının da yer aldığı 4 sanık hakkında karar çıktı. Dava neticesinde, 'Bilinçli taksirle öldürme ve yaralamaya sebep olma' suçları sebebiyle yargılanan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan 20 sene, mühendisler Adem Ormanoğlu ve  Efkan Kurt 12 yıl 6 ay hapis cezası aldı. Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Evinç’in ise beraat etmesine karar verildi.

Ailelerden sert tepki

Mahkeme başkanının kararı okuduğu esnada salonda duruşmayı izleyen yaşamını yitiren maden işçilerinin aileleri, mahkeme kararına alkışla tepki gösterirken, ailelerden bazılarının ise mahkeme heyetine ayakkabı fırlattığı görüldü.

Duruşma salonundan çıktıktan sonra mahkemenin önünde açıklamalarda bulunan işçi aileleri, tepkilerini sürdürerek söz konusu bu davanın bu şekilde bitmeyeceğini ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne kadar gerekirse götüreceklerini açıkladı.

Ayakta durmakta zorluk çektiği görülen maden şehidi Mustafa Kaya'nın eşi Naciye Kaya, 7 sene boyunca dertlerinin sadece adalet olduğunu ve 301'ler bir kez daha yaşanmasın diye mücadele ettiklerini ifade etti.

Maden şehidi ailelerinin avukatlarından biri olan Can Atalay, hapis cezalarının yatarı olmadığını söyleyerek, sonuna kadar mücadele etmeye devam edeceklerini kaydetti.





Yorumlar (0)