Sokak köpeklerine dağda yuva

Niğde’nin Çiftlik ilçesinin belediye başkanı Serkan Güzel, sokakta yaşayan hayvanlarının üşümemesi için dağda oyuklar açarak 35 tane yuva yaptırdı.

YAŞAM 15.12.2019, 11:16
Sokak köpeklerine dağda yuva

Daha önce Çiftlik ilçesinin ve ilçeye bağlı bulunan beldelerin vahşi çöp depolama alanı olan bölgede çöplerden beslenen köpekler, belediyenin katı atık tesisi açmasına rağmen o bölgede yaşamlarını sürdürüyor. Yaklaşık 100 tane köpek beslenme ihtiyaçlarını onları düzenli olarak ziyaret eden hayvan severler ve belediye ekipleri sayesinde karşılarken, hava sıcaklığının sıfırın altında 20 dereceye kadar düştüğü alanda bir yandan soğukla savaş veriyordu. 

Çiftlik Belediye Başkanı Serkan Güzel’in soğukla mücadele eden köpekler için bulduğu çözümle canlar artık sıcak yuvalarına kavuştu. Belediye bu defa sokak hayvanları için çalıştırdığı iş makineleri ile bölgedeki dağı oyarak 35 adet yuva yaptı. Ekiplerin yaptığı çalışmaları yakından izleyen ve yuva sayısını 50’ye çıkaracaklarını ifade eden Çiftlik Belediye Başkanı Serkan Güzel, dağı oyup yuva yapma fikrinin nasıl ortaya çıktığını anlattı. Hayvanların soğuk nedeniyle zorluklar yaşadığını söyleyen Güzel, “Kızlarımla birlikte akşamları özellikle karın çok yağdığı ve vatandaşların gelemeyeceği zamanlarda buraya gelip ekmek atıyordum. Bir gece geldiğimde ufak yavruların soğuktan titrediklerini gördüm ve aklıma bu tünelleri açmak geldi. Kışın bunu yapamadık belki yağıştan dolayı çöker diye, bu yaz gerçekleştirelim diye düşünürken bu zamana nasip oldu.” şeklinde konuştu.

"Yuvaları çoğaltmaya devam ediyoruz"

Oyukları bölgede yaşayan köpeklerin soğuktan korunması için yaptıklarını söyleyen Başkan Güzel, ”İlk olarak 15 yuva açtık, köpeklerin yuvaları kullanıp kullanmayacaklarına baktık. Aynı gün her birinin yuvaları sahiplendiğini gördük ve öyle olunca yuvaları çoğaltmak için çalışmalara devam etme kararı aldık. Şuan için 36 tane yuvamız oldu, bunu 50'ye tamamlamak istiyoruz. Zaman zaman yemekhanelerdeki artıkları, fırınlardaki bayat kalan ekmekleri toplayarak veya ekmek satın alarak da destek veriyoruz. Hayvan severler de bizden hariç bu işi kurdukları bir mama desteği sayfası aracılığıyla destekliyor. Oraya vatandaşların yatırdıkları paralarla buraya mama alıp geliyorlar.” ifadelerini kullandı.

Belediye olarak sokak hayvanlarına kullanılması için bir hesap açtıklarını da vurgulayan Başkan Güzel, bu hesap aracılığıyla toplanacak para ile mama, battaniye ve köpek kulübeleri yapacaklarını söyledi.

Gönüllüler çalışmadan çok memnun

Sokak hayvanları gönüllüsü Elif Al, haftada iki kez bölgedeki köpekleri beslediklerini söyleyerek, dağdaki yuvaların kendilerini çok mutlu ettiğini ifade etti.

Sinan Aybulut isimli gönüllü ise, “Buraya geliyoruz ve yavruları besliyoruz. Belediye başkanı sayesinde de işimiz kolaylaştı, kendisine teşekkür ediyoruz. Herkese öneriyorum sıkıcı ve zahmetli görünüyor ama inanın ki bu soğuk bile etkilemiyor gerçekten. Zevk alıyoruz bu işi yaparken" diye konuştu.

Zemine atılan samanlar sayesinde yavrularını soğuktan korunaklı yuvalarda büyüten köpekler için ekipler bölgede yuva açma çalışmasına devam ediyor.

Yorumlar (0)