SMA’lı bebekler, dolandırıcıların yeni oyuncağı oldu

SMA hastası olan bebek ve çocuklar için oluşturulan yardım kampanyalarını kullanan dolandırıcı çeteleri, çocukların fotoğraflarını sabit tutup IBAN bilgilerini değiştirerek sözde yardım toplamaya başladı. Yardımsever insanların bu tuzağa düşmemesi konusunda uyarılarda bulunan İstanbullu Gündoğdu ailesi ise gönderilen yardımlara el koyan dolandırıcıların bir an önce adli makamlar tarafından cezalandırılmasını talep ediyor.

YAŞAM 14.04.2022, 14:25
SMA’lı bebekler, dolandırıcıların yeni oyuncağı oldu

Dolandırıcıların yeni yöntemi SMA’lı bebek ve çocukların yardım kampanyaları oldu. Özellikle büyük şehirlerde ortaya çıkan bu dolandırıcılar, hasta bebek ve çocuklar için valilik izniyle oluşturulan yardım kampanyalarının görsellerine kendi IBAN numaralarını ekleyerek tüm paraların kendilerine akmasını sağlıyorlar. Son dönemlerde bu konuda yapılan şikayetler oldukça artmış durumda. İstanbul’da yaşayan ve 13 aylık oğlu Yağız için tedavi yardımı bekleyen Gündoğdu ailesi de dolandırıcılardan etkilenen ailelerden biri. 



“Oğlumun fotoğrafını kullanıp IBAN’ı değiştirmişler”

Spinal Müsküler Atrofi (SMA) Tip 1 ile mücadele eden 13 aylık oğlu Yağız için valilik izniyle yardım başlayan baba Serdar Gündoğdu, konuyla ilgili şunları dile getiriyor: “Oğlum SMA Tip 1 hastası. Herkesin bildiği gibi bu hastalık, ölümcül bir kas hastalığı. Biz de valilik izniyle bir yardım kampanyası başlattık. Biz ve diğer aileler, bu yardımlardan gelen paralarla çocuklarımızı yurt dışına götürüp tedavi ettirmek istiyoruz çünkü tedavisi Türkiye’de yok. Ancak bizim oluşturduğumuz kampanya görsellerini kullanan bazı dolandırıcılar türedi. Örneğin bizim Instagram üzerinden duyurduğumuz kampanyamızın görselini almışlar. Oğlumun görseli sabit kalmış ama IBAN’ı değiştirmişler. Çocuklarımızın kendi çocukları olduğunu belirtip herkesten yardım istiyorlar.”



“Dolandırıcılardan birini yakalayıp suç duyurusunda bulunduk”

“Bu dolandırıcıların çoğunun kimliği belirli değil. Ancak biz bir tanesini tespit edebildik. Dolandırıcılar hakkında suç duyurusunda bulunduk. Bir takipçimiz sayesinde bunu yapabildik. Bir yardım sever dolandırıcıların IBAN değiştirip paylaştığı görseli bize bildirdi. Biz de o kişiyi ihbar ettik. Vatandaşlardan ricam, gerçek hesaplara yardımda bulunmaları. Örneğin bizim Instagram adresimiz “smayagizyasasin”. Bundan başka hesabımız yok. Vatandaşlar da gerekli kontrolleri yaparak yardımda bulunsunlar.”

Yorumlar (0)