Sivas'ta sanayinin tek kadın ustası erkeklere taş çıkartıyor

Sivas’taki sanayi çarşısında tek kadın usta olan Zehra Özkaynakçı, bütün zorluklarına karşın mesleğini başarıyla icra ediyor.

YAŞAM 07.12.2021, 22:06 08.12.2021, 16:28
Sivas'ta sanayinin tek kadın ustası erkeklere taş çıkartıyor

Şehir merkezinde konumlanan 4 Eylül Sanayi Sitesi'nde bir senedir metal işçiliği yapan bir çocuk annesi Özkaynakçı (28), müşterilerini ustalığıyla şaşkına çeviriyor. Üniversiteden mezun olduktan sonra çeşitli işlere yönelen fakat bir türlü istediği işi bulamayan genç kadın, çalışmak istediği işi sanayide buldu. Genç kadın, toplumda 'erkek işi' olarak görülen ağır metal işlerini başarıyla yapıyor. Özkaynakçı, çevresindeki hemcinslerine de ilham kaynağı oluyor.


"Demir işi yapıyorum"

Özkaynakçı, üretimin daha çok maddi kazanç sağladığını söyleyerek, “Bu işe bir anda başlamadım. Bir süre boyunca araştırmalar yaptım. Üretim yaptığımda daha çok kazanacağımın farkına vardım. Ardından bu işi kurdum. Daha çok demir işi yapıyorum." diye konuştu. 

“Yurt dışına açılmak istiyorum"

Özkaynakçı, sanayide ekmek kazanan tek kadın ustanın kendisi olduğunu belirterek, “Sanayide benim dışımda kadın usta yok. Beni görenler şaşırıyor. Bu işi yaparken zorlanmıyorum, kadınlar her şeyi yapabilir. Kayınbabam kaynakçı, ondan eğitim aldım. Ülkenin her tarafına ürün gönderiyorum. Seri üretime geçtikten sonra yurt dışına da açılacağım inşallah." dedi. 

“Fabrika açmak istiyorum”

Daha büyük ideallerinin olduğunu kaydeden Özkaynakçı, “Komşularım çeşitli bahaneler üreterek buraya geliyorlar, bu işi yaptığıma inanmıyorlar. Yanımda bir kadın çalışıyor. İşleri büyüttükten sonra 4-5 kadın daha işe almak istiyorum. İlerleyen dönemde fabrika açmak istiyorum, 500-600 kişiye istihdam sağlamayı hedefliyorum." şeklinde konuştu. 















Yorumlar (0)