Sivas'ta kaynak ustası 'ejderha' yaptı

Sivas'ta ikamet eden bir kaynak ustası, metal malzemeler kullanarak 'ejderha' tasarladı.

YAŞAM 16.01.2023, 00:23
Sivas'ta kaynak ustası 'ejderha' yaptı

Selçuklu Mahallesi üzerinde kaynak ustalığı yapan İbrahim Doğan (37), metal malzemelere ek olarak hurda parçalar da kullanarak yaklaşık olarak dört ayda 80 kilogram ağırlığında ve 160 santimetre boyunda 'ejderha' yaptı.

Mekanik ve elektronik malzemeler de kullanan İbrahim Doğan'ın tasarladığı 'ejderha', kanatlarını hareket ettirebilmenin yanı sıra ağzından alev ve burnundan duman da çıkartıyor.

Doğan, basın mensuplarına, daha evvel hurda sanatıyla çok ilgilendiğini, hurda bulmakta problem yaşayınca metale dönüş yaptığını ifade etti.

Metal sanatında çok farklı bir tasarım yapmaya çalıştığını aktaran Doğan, "Çalışır vaziyette mekanik aksamları olan, kanatlarını hareket ettirebilen bir ejderha tasarlamayı düşündüm." diye konuştu.



İki bini aşkın parça kullandı

Doğan, yapım esnasında yalnızca kanat çalıştırmayı planladığını kaydederek, şöyle konuştu:

"Alev, duman gibi şeyler aşama aşama gelişti. Yaklaşık olarak dört ayda yaptım. İki bini aşkın parça kullandım. Ejderhayı çok sınırlı olanaklarla yaptım. Sesi, ışığı, mekanik aksamı ayrı ayrı yapıldı. Metale biçim vermenin haricinde mekanik, elektronik ve elektrik hususlar deneyim ve bilgi istiyor. Bu hususlarda biraz deneyimim vardı." 



"Devamlı olarak gelenler ve fotoğraf çektirenler var"

Ejderhayı görenlerin şaşırdığını söyleyen Doğan, "Devamlı olarak gelenler ve fotoğraf çektirenler var. Beni tebrik edenler de oluyor. Kötü yönde bir eleştiri almadım, her daim tebrik ettiler." şeklinde konuştu. 

Doğan, kendisine çok farklı proje taleplerinin de sıklıkla geldiğini belirterek, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Profesyonel takımlara sahip değilim. Çok sınırlı olanaklarla, 17 metrekare büyüklüğündeki dükkanda bunu yaptım. Gelen teklifler doğrultusunda satabilirim. TSK (Türk Silahlı Kuvvetleri) için de üç metre boyunca bir asker robot yapmayı düşünüyorum. Onu yürütmeyeceğim, elinde kılıcı olacak ve sabit bir şekilde duracak. Selam ve tekmil verebilecek, bu yönde bir tasarım planım var. Onun dışında elektrikli motosiklet tasarımım var. Bunların tümü olanaklar dahilinde olacak."

Yorumlar (0)