Sivas'ın 60 günlük içme suyu kaldı!

Sivas'ın içme suyu ihtiyacını gideren 4 Eylül Barajı'na su takviyesi için isale hattı projesi devam ederken; su seviyesi yüzde 12’ye düşen barajda sadece 60 günlük içme suyu kaldı.

YAŞAM 01.09.2023, 16:41 Özgü Kübra
Sivas'ın 60 günlük içme suyu kaldı!

Kuraklık nedeni ile Sivas'ın içme suyu ihtiyacını karşılayan 4 Eylül Barajı'nda, 2022 yılında su seviyesinin düşmesiyle birlikte şehrin su ihtiyacını gidermek için çalışma başlatıldı. Çalışmalar kapsamında şehir merkezine 54 kilometre mesafedeki Hafik ilçesi sınırlarında bulunan Pusat Özen Barajı'ndan su aktarımı sağlanması için isale hattı projesi uygulamaya geçirildi.

Proje kapsamında öncelikle 1'inci etapta 14 kilometrelik hat çekildi ve şehrin su ihtiyacı kısa süreli olarak çözüldü.

60 günlük su kaldı!

Son zamanlarda etkili olan yağmurların etkisi ile 4 Eylül Barajı'ndaki su seviyesi yüzde 12'ye çıktı ancak istenilen düzeye hala ulaşılamadı. Şehrin içme suyu ihtiyacını karşılayan barajda, sadece 60 günlük su kaldı.

"Bu yıl içinde bitmiş olacak"

Konuya ilişkin açıklama yapan Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, şehirde görev yapan basın mensupları ile istişare toplantısında bir araya geldi. Bilgin, çalışmaların hızlı bir şekilde devam ettiğini belirterek, "Pusat Barajı'ndan 4 Eylül Barajı'na su getirecek olan hattın çalışmaları, bu yıl içinde inşallah bitmiş olacak. Geçen yıl Seyfebeli'ne kadar gelen 38 kilometrelik sulama hattından acil olarak, Sivas'ı su sıkıntıdan kurtarmak için 14 kilometrelik hattın yapımı tamamlandı. Şu an Tavra Deresi ile barajdan su kullanıyoruz. Fakat projenin devamı bu yıl içinde bitecek. Zaten bu proje daha önce planlanan bir projeydi. Pusat-Özen Barajı inşası yapılırken; yıllık 10 milyon metreküp suyu Sivas'a içme suyu olarak planlanmış ve o suyun da buraya gelmesi noktasında başlayan bir projedir" şeklinde konuştu.

"Eylül ayından sonra su vereceğiz"

4 Eylül Barajı'nda şu an fazla su bulunmadığını vurgulayan Başkan Bilgin, "Önümüzde yalnızca 60 günlük bir su var. Bu konuda şöyle bir algı söz konusu. Yağmurlar yağdığı zaman barajın dolduğuna ilişkin bir algı var. Maalesef ki 4 Eylül Barajı, o çok yağan yağmurlar sonucunda yüzde 12 doluluk oranına yükselmişti. Geçen yıl bu oran sıfırdı; bu sene ise yüzde 12 doluluk oranına ulaştı. Eylül’den sonra yeniden Pusat-Özen Barajı'ndan kente su vermeye başlayacağız" şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)