Sinop'ta ortaya çıktı: Gece serin bölgelerde avlanıyorlar

Sinop'ta mart ila nisan aylarında kış uykusundan uyanmaya başlayan ve nesli tehlike altında bulunan boynuzlu engerek görüldü.

YAŞAM 16.04.2022, 21:33 18.04.2022, 09:18
Sinop'ta ortaya çıktı: Gece serin bölgelerde avlanıyorlar

Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü tarafından yapılan arazi taramalarında, Boyabat-Sinop kara yolu Hıdırlı köyü dolaylarındaki ekolojik köprüde, nesli tehlike altında olan ve korunması gereken türlerden biri olan boynuzlu engerek yılanı tespit edildiği kaydedildi. Ekipler tarafından görüntülenen engerek cinsi yılan, doğal yaşam ortamına geri bırakıldı.

Boyları 90 santimetreye ulaşabiliyor

DMKP 10'uncu Bölge Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen açıklamada, “Başında sahip olduğu ufak bir boynuza benzeyen yapı sebebiyle 'boynuzlu' olarak isimlendirilen engerek yılanı, küçük hayvanlarla beslenerek hayatta kalır. Zaman zaman da diğer yılan türlerini tüketen tür, yaz mevsiminde 10 ila 14 arasında yavru dünyaya getirirler. Eylül-ekimden mart-nisan aylarına değin kış uykusuna yatan hayvanın boyu genel olarak 50 ila 60 santimetre, erkeklerde ise maksimum 90 santimetreye kadar ulaşır. Ülkemizde küçük boylu bitkilerin alt kısımlarında, orman bölgelerinin açıklıklarında, taşlık ve çalılık bölgelerde yaşarlar. Rakımı 2000 metreye kadar ulaşan yerlerde yaşayabilirler. Serin ve yüksek bölgelerde gündüz, sıcak bölgelerde ise gece saatlerinde avlanırlar.” denildi.
 

Yorumlar (0)