Simide öyle bir şey kattı ki... Taleplere yetişemiyor!

Elazığ’da pasta ustası olan Celal İrtegün’ün yaptığı frambuazlı simit, kentte büyük ilgi çekti. Taleplere yetişmekte zorlanan İrtegün, patent başvurusu yaptı.  

YAŞAM 02.08.2022, 15:41 03.08.2022, 09:03
Simide öyle bir şey kattı ki... Taleplere yetişemiyor!

Elazığ’da bir pastane ustası olarak çalışan Celal İrtegün’ün aklına, salgın sürecinde meyveli simit yapma fikri geldi. 

Frambuazlı simit yaptı, talepler patladı!

İrtegün, bu fikir üzerine fıstıklı, çilekli ve vişneli, Hindistan cevizli gibi çeşit çeşit simitler yaptı. Birçok deneme yapan İrtegün, daha sonra frambuazlı simit yapma kararı aldı. İrtegün’ün yaptığı gıda maddesiz ve boyasız frambuazlı simit, rengi, tadı ve özelliği ile ciddi ilgi gördü. Taleplere yetişmekte zorlanan İrtegün, patent başvurusu yaptı. 

Salgın sürecinde frambuazlı simidin aklına geldiğini söyleyen Usta Celal İrtegün, “Neden meyveli simit olmasın dedim ve ardından olur mu olmaz mı diye bir çalışma yaptım. Bunu boyasız nasıl yaparım diye düşünürken çalışmalarım neticesinde boyasız yapmayı başardım. Unun içine ayrı özel bir un ve frambuazı birleştirerek bir karışım ortaya koyduk. Frambuazın lezzetini ve tadını boyasız uygulamasını yaparak bir etap çıkardık ve tuttu. İstediğimiz tadı ve kıvamı tutturduk. Şimdi tam da istediğimiz kıvamda. Meyveli simitlerin tüm çeşitlerini Hindistan cevizli, fıstıklı, çilekli, vişneli olmak üzere bütün çeşitlerini yapıyoruz fakat şu an ağırlıklı olarak frambuazlısını yapıyoruz. Sebze ve meyve çeşitlerinin tamamından simit yapıyoruz. Herhangi bir boya ve katkı maddesi kullanmıyoruz. Rengi orijinal, frambuazın öz meyvesinin rengidir” sözlerini kullandı. 

“Yurt dışına da gönderiyoruz”

Simitleri Almanya’ya yolladığını söyleyen İrtegün, “Bir şef bunu çok beğendi, burada olsa yok satacağını aktardı. Biz Elazığ’da bunu çıkardık. Hedefimiz farklıydı. Tamamen zincir şekline getirip farklı yerlere kadar ihracatını yapmayı amaçlıyoruz. Salgın dönemi uzayınca istediğimiz verimi ne yazık ki alamadık. Biz de Elazığ’da şu an satıyoruz. Hedefimiz her tarafa bu simidi yaymak. Zaten ürünümüz her tarafa gönderilebilecek safhada. Yiyenler beğeniyor, ilk çıkardığımızda yalnızca tanıtım amaçlıydı. Bazı müşterilere, tadına bakmaları için ikram ettik. Ardından kendileri parayla satın almaya geldi, bu durum bizi mutlu etti. Herkesin dikkatini çekiyor. İnsanların aklına gelen ilk şey boya olup olmadığı. Fakat kesinlikle bir gıda boyası yok. Tamamen orijinal frambuazın meyvesinden yapılan bir üründür” açıklamasını yaptı.

“Piyasada yayılacağından eminiz”

İş yeri sahibi Alparslan Platin, “Meyve dolgulu simit konusunda ustamızın çalışmaları bulunuyordu. Tamamen ustanın fikridir ve onun esinlenmesiyle gerçekleşmiş bir çalışmadır. Şu an frambuaz ağırlıklı olmak üzere çalışıyoruz fakat bunun portakal, vişne, karamel, fıstık, kivili ve çikolata gibi çeşitleri var. En çok frambuazlı olanı satılıyor. Patent başvurusunu yaptık sonucunu bekliyoruz. Ancak yaptığımız araştırmalara göre bunu ilk yapan biziz. Patent başvurusundan ne çıkar bilemiyoruz. Simitlere talep çok, özellikle frambuazlıya bir talep var. Severek alan, tekrar tekrar gelip isteyenler var. Bu simitlerin piyasada hızla yayılacağından eminiz. Meslektaşlarımız da yenisini yapacaktır, onlar da arkamızdan gelecektir. Fakat bu konuda bizlere öncülük eden Celal ustadır. Diğer meslektaşlarımız onun arkasından gelecektir bundan eminiz.” sözlerini kullandı.

Yorumlar (0)