Sigara paketlerindeki sağlık uyarılarında değişikliğe gidildi 

Sigara paketlerinde özendiriciliği ortadan kaldırmak amacıyla paket görsellerinde düzenlemeye gidildi. Buna göre sağlık uyarısı alanları yüzde 85’ten yüzde 100’e çıkartılacak. Sektördeki markaların düzenlemeye geçmeleri için 6 aylık süreleri var. 

YAŞAM 30.06.2021, 17:39 01.07.2021, 09:55
Sigara paketlerindeki sağlık uyarılarında değişikliğe gidildi 

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre sigara paketlerinin dış yüzeylerinde yer alan sağlık uyarıları hakkında düzenlemeye gidildi. Sigaraların özendiriciliğini azaltmak amacıyla gerçekleştirilen düzenlemede sağlık uyarılarının oranı yüzde 85’ten yüzde 100’e çıkartıldı. Yani paketlerin arka yüzeyinde yalnızca sağlık uyarıları ve görseller yer alacak. Resmi Gazete’de yer alarak yürürlüğe giren yönetmeliğe göre renk ve grafik tasarımlarından büyük oranda vazgeçilecek ve düz paketler üretilecek. 

Uyarılar, yüzde 65 oranındaydı 

Sigara paketlerinin arka yüzeylerinde yer alan sağlık uyarıları, yüzeyin tamamının yalnızca yüzde 65’lik kısmını kaplayacak şekildeydi. Bu oran sonradan yüzde 85’e çıkarıldı. Sigara satışlarını daha da azaltmak amacı taşıyan düzenleme ile birlikte alan-uyarı oranı yüzde 100 olacak. Ayrıca bu uyarıların paket üzerindeki konumları hakkında da kararlar verildi. Görseller ve yazılar, paketin kapağı açıldığında bölünmeyecek şekilde olacak. Sigara bırakma bilgisi üst kısımda, fotoğraf orta kısımda ve uyarı metni de alt kısımda yer alacak. 



Şirketlerin 6 aylık süresi var 

Düzenlemeye geçiş için sektördeki firmaların 6 aylık süresi bulunuyor. Bu süre zarfında yönetmeliğe uyum amacıyla güncelleme izin başvurusunda bulunmayan şirketlerin piyasaya arz uygunluk belgeleri ise iptal edilecek. 

Yorumlar (0)