Şifasına inandıkları suyu içince zıplamaya başlıyorlar

Böbrek taşından kurtulmak için Erzurum’un Konaklı köyünde bulunan şifalı sudan içenler oldukları yerde zıplamaya başlıyor. 

YAŞAM 03.05.2021, 11:46 04.05.2021, 00:32
Şifasına inandıkları suyu içince zıplamaya başlıyorlar

Erzurum şehir merkezine 40 kilometre uzaklıkta yer alan Konaklı köyünde oturan vatandaşlar, köylerindeki su kaynağının şifalı olduğunu ve özellikle böbrek taşlarını döktüğünü ileri sürüyor. Yörede yaşayanların iddialarına göre buraya gelip şifalı sudan içenler su kaynağının yanında zıpladıktan hemen sonra böbrek taşından kurtuluyor.

“Suyu içen zıplayıp koşmaya başlıyor”

Dilden dile dolaşarak ünü neredeyse ülkeye yayılan şifalı sudan içmek için Erzurum’un Konaklı köyüne gidenler sudan içtikten sonra yapılan zıplama ve koşularla böbrek taşı hastalığından kurtulduklarını söylüyor.

Kendisinin de şifalı sudan içip böbrek taşı döktüğünü ve hastalıktan kurtulduğunu dile getiren köy imamı Yusuf Teymur, “Köyümüzde ki bu şifalı su geçmişi çok eskiye dayanan ve yıllardan beri kullanılan şifasına inanılan bir sudur. Günümüzde de şehir içi ve şehir dışından birçok insan böbrek taşı düşürmek amacıyla bu sudan içmek için köyümüze geliyor. Gerçekten de çok faydalı ve şifalı bir su, bu sudan içip de şifa bulanlar çok oldu. Benimde böbrek taşı hastalığım vardı. Bende bu sudan içip bu hastalıktan kurtuldum. Burada yapılan zıplama ve koşmadaki maksat ise suyun daha fazla etkili olması için yapılan eylemlerdir” dedi.

“Doktorlarda gelip numune aldılar”

Su içtikten sonra şifasını bulan birçok insan gördüğünü anlatan köy sakini Mehmet Köseoğlu, “Bu su şifa kaynağı olarak burada akmaya devam ediyor. Köyümüzde yaşayıp da böbrek taşı bulunan herkes taşlarını burada bu sudan içerek düşürdü. Doktorlar köyümüze gelip suyun kaynağından numune aldılar. Daha sonra da böbrek taşı problemiyle kendilerine giden hastaları köyümüze göndermeye başladılar. Suyun başındaki koşu yapma ve zıplama ise eski zamanlardan kalan geleneklerimiz. Bu suyu içtikten sonra zıplayıp silkinmek çok önemlidir” diye konuştu.

Böbrek taşı olan herkes buraya gelsin”

Çocukları ve eşinde bulunan rahatsızlık nedeniyle yakın bir köyden buraya su almak için geldiğini belirten Emrullah Dağ ise, “Tuzcu köyünden buraya şifalı sudan almaya geldim. Eşim ve çocuklarım rahatsız olduğu için suyu onlara götüreceğim. Yıllar önce bende şifa bulmak için bu sudan içmiş ve şifama kavuşmuştum. Özellikle böbrek taşı hastalığı olanlara daha fazla tavsiye ediliyor. Neredeyse her yöreden insan buraya gelip hastalığına şifa bulmak için bu sudan içiyor. Kimde bu hastalık varsa gönül rahatlığıyla gelip bu sudan içebilir” dedi.

Yorumlar (0)