Serinlemek isteyenlerin uğrak yeri! Tam 549 yaşında

Afyonkarahisar'ın Kızılören ilçesinde  görenleri kendisine hayran bırakan Doğu çınarı türü ağacın 549 yaşında olduğu tespit edildi. İlçenin simgesi haline gelen çınarın altı, özellikle yaz aylarında sıcak havalardan bunalıp serinlemek isteyenlerin uğrak yeri haline geldi.

YAŞAM 29.10.2019, 12:31
Serinlemek isteyenlerin uğrak yeri! Tam 549 yaşında

Afyonkarahisar'ın Kızılören ilçesinde bulunan Ulu Cami bahçesindeki 6,30 metre çapında gövdeye, yaklaşık 25 metre yüksekliğe sahip çınar ağacı, 1995'de Müze Müdürlüğü tarafından koruma altına alındı. Ağacın üzerinde "Bu ağaç korunması gerekli taşınmaz tabiat varlığı olup, Müze Müdürlüğü'nce koruma altına alınmıştır. 1995" yazılı bir levha bulunuyor.

Ağacın yaşının belirlenebilmesi amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından geçen aylarda çalışma başlatıldı. Yapılan inceleme ve araştırmaların ardından çınar ağacının türünün Doğu çınarı (Platanus orientalis), yaşının da 549 olduğu belirlendi.

"Yapılan çalışmalarla ağacımızın yaşının 549 olduğu tespit edildi"

Kızılören Yeni Mahalle Muhtarı Mehmet Eroğlu, şu ifadeleri kullandı.

"Kızılören ilçemizin sembolü olan çınar ağacımız 1995 yılında Müze Müdürlüğü tarafından koruma altına alınmıştı. Yapılan çalışmalarla ağacımızın yaşının 549 olduğu tespit edildi. İlçemizin sembolü olan bu ağacın korunması için elimizden geleni yapmaktayız. Bu ağacın altı, bilhassa yaşlılarımız tarafından yaz aylarında serinlemek amaçlı ve sohbet için kullanılmaktadır."

"Bir engelli olarak bu ağacın altında huzur buluyorum"

Geçirdiği otobüs kazasının ardından iki ayağını da kaybeden ilçe sakinlerinden Salih Topak, "Bu ağacın yaşı çalışmalara göre 549. Bu da bizim ilçemiz için gururdur. Ben bir engelli olarak bu ağacın altında huzur buluyorum. Yaz günlerinde ilçemizin güzel insanlarıyla birlikte burada zaman geçiriyoruz. Ağacın camimize vermiş olduğu güzel bir görüntü var. Yani bir doğa harikası." şeklinde konuştu.

"Bisikleti olan çocuklar bu ağacın etrafında dolaşırdı"

Celal Erdoğan, çınar ağacına ilişkin çok anıya sahip olduğunu ifade ederek, "Benim yaşım 80, 23 torunum var. Eskiden bizim çocukluğumuzda fazla bisiklet yoktu. Bisikleti olan çocuklar bu ağacın etrafında dolaşırdı. Çocukluğumda bu ağaca çıkmış ve inememiştim, arkadaşım gelip beni indirmişti." dedi. 

Yorumlar (0)