Şanlıurfa'da mağaradan çıkardıkları yarasa gübrelerinin torbasını 350 TL'den satıyorlar!

Şanlıurfa'ya bağlı Siverek ilçesinde yaşayan bölge halkı, 40 yıl evvel keşfettikleri 300 metre derinliğe sahip mağaradan yarasa gübresi çıkartıyor ve torbasını 350 liradan satıyor.

YAŞAM 12.01.2021, 21:33 13.01.2021, 13:32
Şanlıurfa'da mağaradan çıkardıkları yarasa gübrelerinin torbasını 350 TL'den satıyorlar!

Doğal güzellikleri ile tanınan Takoran Vadisi'nde son dönemlerde bazı vatandaşlar tarafından mağara ve obruklarda yarasa gübresi olduğu keşfedildi. 

Tarım arazilerinde ve bahçelerde kullanılan, oldukça verimli olduğu kanıtlanan gübre, 300 metre derinliğe sahip mağaradan zor koşullar altında çıkarılıyor.

Torbası 350 lira

Tarım ile geçimini sağlayanlar tarafından tarlanın verimini yükseltmek maksadıyla kullanılan yarasa gübresi, 7 kişinin ortak çalışmasıyla obruk ve mağaralardan zor koşullar altında toplanıp çıkarılıyor.

Mağaradan çıkardığı yarasa gübrelerinin satışını gerçekleştirerek aile geçindirdiğini ve yanında 7 kişinin çalıştığını dile getiren Hasan Nural, "Hiç kimse bu işi yapmak istemiyor. Yorucu ve zor bir iş. Metrelerce ilerleyip çuvallara dolduruyoruz." ifadelerini kullandı.

Şu ana kadar böyle bir işin yapılmadığını belirten Hasan Nural, şöyle konuştu:

"Bölgemizde bu tarz mağaralardan çok var. Bunların turizme kazandırılmaları gerekiyor. Yarasa gübresinin işe yaradığının farkında değildik. Mağaralarda zor koşullarda çalışıyoruz. 50 kiloluk torbayı 350 liradan satıyorum. Yarasa gübresi, tarladaki verimi yükseltiyor. Bu işi yaparak evimize ekmek götürüyoruz."




 

Yorumlar (0)