Samsun’da bir doktor, çizdiği bir resimle aşı karşıtı vatandaşı ikna etti

Samsun’da, Biontech aşısının hücre olduğunu öne süren ve aşı karşıtı olan bir vatandaşı, virüsler, insan vücudu ve aşıların etkisini aktaran bir resim çizerek ikna eden doktor, aşı karşıtı vatandaşın aşı olmasını sağladı.

YAŞAM 04.09.2021, 16:16
Samsun’da bir doktor, çizdiği bir resimle aşı karşıtı vatandaşı ikna etti

İl Sağlık Müdürlüğünce kurulan aşı merkezlerinde vatandaşların aşılanma çalışmaları sürüyor.

Aşının faydalarını resim çizerek anlattı

Birinci doz aşı çalışmalarında maviye dönen Samsun’da, ikinci doz aşılama oranının da yükseltilmesi amaçlanıyor. Bu çerçevede Atakum Kent Merkezi’ndeki aşı merkezine gelen bir vatandaş, ’Biontech aşısının hücre olduğunu iddia ederek aşı olmak istemediğini’ belirtti.

Samsun Sağlık İl Müdürlüğü Aşı Ekipleri Koordinatörü Dr. Nurettin Erol Uyar, bunun üzerine aşı karşıtı 35 yaşındaki Hasan Odabaş’a bir anlaşma sunarak birbirlerini ikna etmek için münazara teklifinde bulundu.

Hasan Odabaş isimli vatandaşa niye aşı olmak istemediği yönünde soru soran Dr. Nurettin Erol Uyar, ‘Biontech isimli aşıda insanların vücuduna hücre aktarıldığı” şeklinde bir yanıt aldı. Bunun doğru olmadığını anlatan Dr. Uyar, aşı karşıtı Hasan Odabaş’a yarım saat boyunca mRNA ile inaktif aşının çalışma prensibini ve aşının faydalarını anlattı.

Aşı karşıtını yarım saatte ikna etti

Eline bir kâğıt alarak ‘Cin Ali’ şeklinde bir insan vücudu çizen Dr. Uyar, virüs, virüsün çıkıntıları, oluşan antikoru, mRNA aşısının ne işe yaradığı ve diğer etmenleri çizerek anlatmaya çalıştı.

Yarım saatlik münazaranın ardından aşı olmayı kabul eden Hasan Odabaş, bu defa da aşı formlarını doldurduğu esnada görevli doktorlar ve hemşirelere de aynı şüphelerinden söz etti.

Biontech aşısını yaptırdı

Hemşirelerin ve doktorların kendilerinin de Biontech’in üçüncü doz aşısını yaptırdıklarını söylemesi ve e-nabız uygulamasından bunu göstermelerinden sonra Hasan Odabaş ikna olarak aşı yaptırmayı kabul etti.

Aşı olmaktan korkan Odabaş, aşı sandalyesinde doktorlarla sohbet etti.

Muhabbet sırasında aşısını yaptıran ve bunu fark etmeyen Odabaş, aşının zannedildiği kadar korkulacak bir şey olmadığını ve hiç acımadığını belirterek, herkesi aşı olmaya çağırdı.

“Soru işaretlerini giderdik”

Genci nasıl ikna ettiğini aktaran Samsun Sağlık İl Müdürlüğü Aşı Ekipleri Koordinatörü Dr. Nurettin Erol Uyar, “Arkadaşımızın bir aşı çekincesi vardı. Bizimle paylaştı. Aşı noktalarında pek çok vatandaşımıza destek olmaya çalışıyoruz. Çünkü pandemiyle ilgili tek silah bu. Bu silahı da iyi kullanmamız lazım. Arkadaşımızın aşı çekincesi olduğu için kendisini ikna etmek için  ben de bir yol aradım. Kendisine soru soracağımı ve ardından yanıtını istediğimi söyledim. Onun da bana bir soru sorma hakkının olacağını ve yanıtını vereceğimi belirttim. Böylece ikna etmek istedik. Kendisine Biontech (mRNA) aşısını neden olmak istemediği yönünde bir soru sorduğumda, ‘Aşının bir hücre olduğunu, bu sebeple de aşı olmak istemediğini’ ifade etti. Ben de bu aşının aslında hücre olmadığını ve bunu net bir şekilde açıklayacağımı belirttim.” sözlerini kullandı.

“DNA’ya kadar çizerek anlattı”

Aşı olmak istemediğini fakat doktorun resim çizerek kendisine aşının önemini anlattığını ve böylece ikna olduğunu belirten 35 yaşındaki Hasan Odabaş, şunları aktardı:

“Aşıya karşı büyük bir önyargım bulunuyordu. Biontech aşısına karşı özellikle çevremde duyduklarımdan çok etkilendim. Biontech aşısı yaptıranların, Kovid-19’a yakalanıyormuş oluyormuş gibi tepki vermesi sebebiyle mRNA aşısı olmayı istemiyordum. Ardından aşı merkezinde doktorlarla da bunu paylaştım. Doktor, bana gerekli açıklamaları yaptı ve mantıklı geldi. Sağlık personellerinin de hepsinin Biontech yaptırdığını öğrenince aşı yaptırmaya karar verdim. Doktor ikna olmam amacıyla; DNA’mıza kadar çizerek mRNA aşısının nasıl çalıştığını anlattı. DNA-RNA neredeyse her şeyini anlattı. İğne korkumda vardı. Buna rağmen aşıyı hissetmedim. İnşallah daha sonra bir endişe yaşamayız. Aşı yaptırdıktan sonra kolum ağrır diye düşünüyordum. Fakan şimdi hiç ağrı yok. Korunmak için aşı yaptırmak şart. Yabancı uyruklu eşimin bütün ailesi Kovid-19 oldu. Eşimle 6 aydır görüşemiyorum. Artık ikinci dozu olmaktan da korkmam ve mutlaka olacağım” 

Yorumlar (0)