Sakın yemeyin: Renk değiştiriyor, taklit ediyor

Renk taklit etme ve değiştirme özelliği sebebiyle doğada yenilebilen diğer mantar türleriyle karıştırılan öldürücü ve zehirli köygöçüren mantarının toplanıp tüketilmemesi uyarısında bulunuldu.

YAŞAM 22.09.2021, 22:53 23.09.2021, 13:29
Sakın yemeyin: Renk değiştiriyor, taklit ediyor

GETAT (Düzce Üniversitesi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Merkezi) Müdürü Prof. Dr. Ertuğrul Kaya, basın mensuplarına, özellikle sonbahar mevsiminde yağışların artışıyla doğada kendini gösteren mantar türlerinin bilinmeden bilinçsiz bir şekilde toplanmasıyla ölümcül zehirlenmeler meydana geldiğine işaret etti.

Yurttaşlar arasında kulaktan duyma mantar toplama yöntemlerinin çok tehlikeli olduğunun, yurttaşların canlarını riske atmaması gerektiğinin altını çizen Kaya, "Doğada mantar toplarken dikkat edilmesi gereken hususlar var. Zehirsiz ve zehirli mantarın arasındaki farkları anlamak için türleri çok iyi bilmek lazım." dedi.

"Zehirli ve zehirsiz mantarı ayırmak zor"

GETAT laboratuvarında ülkemizin çeşitli bölgelerinden mantarları incelediklerini aktaran Kaya, şöyle konuştu:

"Bazı yurttaşlarımız topraktan doğan mantarı toplamayı çok seviyor. Ben de çok seviyorum, güzel bir hobi fakat mantar toplarken dikkat edilmesi gereken çok ciddi hususlar var. Türkçedeki adıyla köygöçüren mantarı var, oldukça zehirli bir mantar. Bir mahalle veyahut toplumu tamamen zehirleyebiliyor. Zehirli mantarı, zehirsiz mantardan ayırmak çok kolay değil. Yurttaşlar arasında bazı tespit yöntemleri var ancak bunlar uygun yöntemler değil. Bu sebeple aslında mantar türünü tanımak çok daha önemli. 10 kadar zehirli mantar türü mevcut, bu türü tanımak için araştırmak lazım."

"En tehlikeli tür"

Kaya, köygöçürenin zehirli mantarlar arasında en tehlikeli tür olduğuna vurgu yaparak, ülkemizde çok yaygın yetiştiğini, özellikle sonbaharda sıcaklıklarla ilişkili olarak aralık ayında da kendini gösterebildiğini kaydetti.

Köygöçürenin geniş yapraklı kayın ve meşe gibi ormanlarda daha sık görüldüğü bilgisini aktaran Kaya, "Bu mantarın çok zehirli olmasının sebeplerinden bazıları, taklitçi bir özelliği olması ve çok yetişmesi. Beyaz, kahverengi ve yeşil tonlar alabiliyor. Bu yüzden dönem dönem farklı renklerde görebiliyoruz bu mantarı. Mantar toplayan yurttaşlar da özellikle beyaz mantarları alıyor. Taklit ettiği için çok tehlikeli. Bu sebeple mantar toplayan yurttaşlarımızın bu mantarı çok iyi tanıması gerekiyor." diye konuştu.







Yorumlar (0)