Sahibinden satılık göl alıcısını bekliyor!

İstanbul'un Başakşehir ilçesinde bir aile, sahibi olduğu 4 dönümlük alandaki gölü 2 milyon liraya satışa çıkardı. 

YAŞAM 20.01.2020, 13:58
Sahibinden satılık göl alıcısını bekliyor!

İstanbul'un Başakşehir ilçesinde içme suyu üretmek için Sazlıdere Barajı'nın yapımına 1991 senesinde başlandı. Çalışmaları esnasında barajda kullanılması için Kayabaşı Yolu üzerindeki 12 dönümlük alandan kil toprak alındı. Kil toprağın alındığı yaklaşık 12 dönümlük alan zaman içerisinde göl haline geldi. 

Göl, 29 senedir yüzlerce kazın yüzdüğü ve yaz aylarında amatör balıkçıların sık sık geldiği bir yer oldu. Aynı zamanda tarım ve besicilik ile ilgilenen çiftçiler için de önem kazandı.

Başakşehir Kayabaşı Yolu üzerinde yer alan ve Şamlar Köyü'ne yakın olması nedeniyle halk arasında "Küçük Şamlar Gölü" olarak nitelendirilen göl, resmî kayıtlara göre 3 hissedara sahip. Hissedarlardan birinin, kendisine ait 4 dönümlük alanı satışa çıkardığı, bir diğer hissedarın da kendisine ait alanın bir kısmını dolgu yaparak hurdacıya kiraya verdiği öğrenildi. 

Alınan bilgiye göre, hissedar Hüseyin Topuz,1991'de İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) tarafından Sazlıdere Barajı'nda kullanılmak üzere kendisine ait alandan toprak alındığını iddia etti. Topuz, 2017'de aynı alanın hafriyatla dolgu yapılarak kendilerine teslim edilmesi amacıyla yargı yoluna gitti. 

Mahkeme heyeti, başvuruyu değerlendirdi. Heyet, İSKİ ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Topuz'a ait gölün 4 dönümlük alanının hafriyatla dolgu yapılarak teslim edilmesine yönelik karar aldı. Fakat her iki kurum da gölün dolgu yapılmasına sıcak bakmadı. Bu nedenle Topuz ailesi, yaklaşık 5 ay önce hissedarları oldukları 4 dönümlük alanı 2 milyon liradan satışa çıkardı.

Bir diğer hissedar da kendisine ait bölümün bir kısmını geçen sene hafriyat ile dolgu yaptı. Dolgu yapılan alan, bir hurdacıya kiraya verildi.

Şamlar Mahallesi'nde oturan Gülay Kurt,  1984 senesinden beri bu gölün bulunduğunu belirterek, "Ufak bir göletti. Eski Şamlar'a aşağıya baraj oldu. Oraya toprak aldılar. Ondan sonra yağmur suları, kar suları biriken sular böyle göl oldu. Gölün toprağı sağlam toprak. 30 yıldır burası var böyle. Balık tutan da var. Balıkları biz oraya attık." dedi.

Kurt, daha sonra balıkların çoğaldığını kaydederek, "Kazlar var, ördekler var. Hayvanlarımız gölden su içiyor. Mandalarımız göle giriyor. Su lazım olan su alıyor oradan, bahçesini sulamak için. Kendi hissesini satıyor ama suyun içinde olduğu için kimse almıyor." ifadelerini kullandı.


 

Yorumlar (0)