Şaban ayı ne zaman? Şaban ayında yapılması gereken ibadetler neler?

İçinde bulunduğumuz mübarek üç aylardan Recep ayını geride bıraktık. 4 Mart 2022 tarihi itibari ile Şaban ayına kavuşmanın sevincini yaşıyoruz. Peki Şaban ayının önemi nedir? Şaban ayında nasıl ibadet etmeliyiz? Bu mübarek ayda oruç tutmanın fazileti nedir? İşte tüm merak edilen soruların yanıtları…

YAŞAM 05.03.2022, 00:23 06.03.2022, 15:33
Şaban ayı ne zaman? Şaban ayında yapılması gereken ibadetler neler?

İslam coğrafyalarında büyük bir sevinçle ve coşkuyla karşılanan üç aylar Recep ayı ile başlamıştı. Recep ayını geride bırakan inananlar Şaban ayı için hazırlık yapıyor. Bu ayda nasıl ibadet etmesi gerektiğini, peygamberimizin Şaban ayında neler yaptığını merak edenler araştırma yapmaya başladı. Şaban ayı hakkında her şey haberimizde.

Şaban ayı ne zaman?

Şaban ayı 4 Mart 2022 Cuma günü itibari ile başladı. Bu ay içinde yer alan ‘Beraat Gecesi’ ise 17 Mart 2022 de idrak edilecek. 2 Nisan 2022 tarihinde ise Şaban ayına veda edip Ramazan ayını karşılayacağız.

Şaban ayının önemi nedir?

Üç ayların ikincisi Şaban ayıdır. Bu ayın ne kadar mübarek olduğunu peygamber efendimizin şu sözlerinden anlıyoruz: Hz. Hasan (r.a)’ın rivayetine göre Resûl-i Ekrem efendimiz (s.a.v.) "Recep Allah'ın ayı, Şaban benim ayım ve Ramazan ayı ise ümmetimin ayıdır." buyurmuştur.

Bu ayın bir diğer önemi ise duaların kabul olduğu, meleklerin yeryüzüne indiği, faziletli ‘Beraat Gecesi’nin Şaban ayı içinde bulunmasıdır. Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) 'Beraat Gecesi’ için Hz. Aişe’ye, “Bu gece, Şaban ayının yarısı (Berat) gecesidir. Allah Teâlâ bu gece kullarının durumuna bakar ve bağışlanmak isteyenleri bağışlar, rahmet isteyenlere ise rahmetini ihsan eder, ancak kinci olanları geri bırakır” buyurmuştur.

Peygamberimiz, Şaban ayında oruç tutmuş mudur?

Şaban ayı nafile ibadetler yapılması için en güzel zamanlardandır. Bu ayda ibadet ve dua etmenin, namaz kılmanın ve oruç tutmanın fazileti çok büyüktür. Her halini örnek almamız gereken kılavuzumuz, peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v) de bu ayda çokça oruç tutmuştur.

Usame Bin Zeyd (r.a) bir gün Hz. Muhammed (s.a.v) efendimize şöyle demiştir: ‘Ey Allah'ın Resulü! Sizin Şaban ayında oruç tuttuğunuz kadar başka hiçbir ayda tuttuğunuzu görmedim.’ Resûl-i Ekrem, Usame Bin Zeyd’in bu sorusuna şöyle cevap vermiştir: ‘Şaban, Recep ile Ramazan arasında ki öyle faziletli bir aydır ki, insanlar bundan gafildir. Bu ayda ameller, alemlerin Rabbine yükseltilir. Bu sebeple ben de amelimin oruçlu iken yükseltilmesini istiyorum.’

Hz. Aişe validemiz de peygamberimizin bu dönemde çok oruç tuttuğuna dikkat çekmiş ve şunları söylemiştir: ‘Rasûlüllah'ın (s.a.v) Şaban ayındaki kadar çok oruçlu olduğu başka bir ay görmedim.’

Şaban ayında yapılacak ibadetler nelerdir?

Mağfiret ve rahmet aylarından ikincisi olan Şaban ayını ibadet ederek geçirenler hiç kuşkusuz bu ayın faziletlerinden çokça yararlanacaktır. İşte bu ay içinde yapılması gereken ibadetler;

-Öncelikle bu ayı çok iyi değerlendirmeliyiz. Bu mübarek aylarda geçmiş günahlarımız için samimi bir kalp ile tövbe etmek oldukça önemli.

-İnanlar bu ayda farz olan ibadetlerinin yanında istedikleri kadar nafile ibadet edebilirler. Namaz kılabilirler, oruç tutabilirler. Peygamberimiz Şaban ayının büyük bölümünü oruçlu geçirmiştir.

- Şaban hilâlini gören Ashâb-ı Kirâm bu ayda Kur’an-ı Kerim okurdu. Dileyenler nu ayı fırsat bilerek Kur’an-ı Kerim okuyabilir.

-Bu ay içinde hayır işlerine ağırlık vermek de oldukça önemli. Çünkü hayırlı işlerin sevabı bu ayda büyüktür.

-Şaban ayında zikir çekmek te oldukça kıymetlidir.

-Bu ayda sık sık peygamberimize salavat getirmeli ve onun şefaatine nail olabilmeyi dilemeliyiz.

- Şaban ayının ortasında (15.gün) ‘Beraat Gecesi’ yer alır. Bu kıymetli günün gündüz vaktinde oruçlu olunmalı, gece vaktini ise ibadetle ve uyanık olarak geçirmeliyiz.

-Yine bu ayda Hz. Muhammed (s.a.v) efendimizin tüm sünnetlerini yerine getirmeye gayret etmeli hatta hayatımıza geçirmeliyiz.

HABERNEDİYOR.COM / KÜBRA ÖZGÜ - ÖZEL HABER

Yorumlar (0)