Rize’de 75 yaşındaki soba ustası, mesleğini yaşatmaya çalışıyor 

52 sene önce Rize’de çıraklığa başlayan Nuri Kaba, mesleği olan soba ustalığının unutulmaması için çabalıyor. Nuri Dede, mesleği ile geçimini sağlıyor. 

YAŞAM 28.11.2021, 15:37
Rize’de 75 yaşındaki soba ustası, mesleğini yaşatmaya çalışıyor 

Rizeli Nuri Kaba, bundan tam 52 sene önce sobacı çırağı olarak mesleğine başladı. 23 yaşında iken başladığı çıraklıkta zamanla ustalığa yükselen Nuri Kaba, 75 yaşına gelmesine rağmen hala aynı mesleği yapıyor. 

52 senedir sobacılık üzerinden geçiniyor 

52 senedir el emeği mesleğini yürüyen ve Nuri Dede olarak bilinen usta, rahatsız olan eşi ve 107 yaşındaki annesi ile birlikte yaşıyor. 50 metrekarelik atölyesinde soba, soba tamiratı, demir işleri yapan Kaba, Rize Güneysu’nun son soba ustası.  



Semtin “gülü” 

Vatandaşlar tarafından çok sevilen Nuri Dede, insanlar tarafından “gülümüz” olarak tanımlanıyor. Mesleğinin devam etmesini isteyen fakat yanına hiç çırak bulamadığından yakınan Nuri Kaba, mesleği ve hayatıyla ilgili şunları dile getiriyor: “Medresede okurken başarılı olamadım. Hocalarım da bana meslek edinmemi söyledi. Bir hocamın yardımıyla soba ustasının yanına çırak olarak girdim. 5 sene çıraklık yaptım sonra da kendi dükkanımı açtım. O günden beri işime devam ediyorum.”  

“Yanımda çalışanlar hep başka işlere gitti” 

Nuri Kaba: “Yanımda birkaç eleman çalıştı. Ama sonra bu mesleği bırakıp başka işlere gittiler. Ailemden de bu işi devam ettirecek kimse yok. Gençler de bu işi öğrenmek istemiyor. Benden sonra bu işi kim yapar bilmiyorum.” 


 

Yorumlar (0)