Rize'de tehlikeli teleferik yolculuğu! Hayatları çelik tele bağlı

Rize'de tarım arazilerine giden bir yol bulunmayan mahalle sakinleri, hemen her gün tehlikeli bir biçimide ilkel teleferikle yolculuk yapmak durumunda kalıyorlar. 

YAŞAM 09.11.2021, 16:51 11.11.2021, 09:26
Rize'de tehlikeli teleferik yolculuğu! Hayatları çelik tele bağlı

Rize'nin merkeze bağlı Dağınıksu Mahallesi'ndeki aileler, arazilerine yol gitmemesi sebebiyle teleferikle ulaşım sağlamak zorunda kalıyorlar. 

“Yol yapılsın istiyoruz”

200-300 metre yükseklikte ve 450 metre yakın uzunluktaki teleferikle arazilerine gitmek zorunda kalan mahalle sakinlerinin yaşamı, çelik bir tele bağlı durumda. Sel sebebiyle patika yolların kapanması sonrası tek ulaşım aracı olarak teleferiği kullanmak zorunda kalan mahalle sakinlerinin bu teleferik yolculuğu, yürekleri ağızlara getiriyor. Teleferik yolculuğunu dualar okuyarak yapan aileler, bir an evvel yol probleminin çözülmesini bekliyor. 

Arazilerine ve evlerine gidebilmek amacıyla zorunlu olarak teleferiği kullandıklarını belirten 73 yaşındaki Meryem Sarı, "Burada 55 senedir yaşıyorum. Yol problemi yüzünden teleferikle malzeme çekerek evimizi yapmıştık. Arazilerimiz karşıda bulunuyor. Bu yakadan diğer yakaya teleferikle geçmek durumundayız. Çünkü yolumuz yok. Patika yollar var aşağıda, onlar da selden önce kapandı. O yoldan da geçemiyoruz. Yol olmadığı için evde kalamıyoruz. Rize’nin merkezinde oturuyoruz. Sabah saatlerinde köye geliyoruz. Karşı yakaya evimizin olduğu bölgeye teleferikle geliyoruz. Bahçedeki işlerimizi tamamlayıp akşam saatlerinde teleferikle geri dönüyoruz. Karşıya geçtiğimizde korkuyoruz fakat başka yolumuz yok. Dualarla karşıya geçiyoruz. Teleferiğe binen hemen herkes korkar. Birkaç defa arıza çıktı. Telde kaldık. Hayatımız buna bağlı. Yaşamımız böyle geçiyor. Yol problemimizin yapılmasını bekliyoruz. Yetkililere haber verdik. Bize yapılacağını ilettiler. Kısa zamanda umarım yapılır, biz de evimize rahat bir şekilde gidebiliriz. Yalnızca biz değil, bölgede çay bahçesi olan pek çok komşumuz bulunuyor. Bu arazilerde 17 teleferik teli var. İnsanlar da bu teleferiklere mecburen biniyor. İki ev var karşıda, biri bizim biri de komşumuzun. Yol olmadığı komşumuz kendi evinde yaşamıyor.” açıklamasını yaptı.

“Dualarla karşıya geçiyoruz”

Tehlikeli bir yolculuk sonunda arazilerine ulaşabildiklerini ifade eden Hatice Dil, "Arazilerimiz olduğu için mecburen gitmek zorundayız. Bu sebeple teleferiği kullanıyoruz. Sel sebebiyle patika yollarımız tahrip oldu. O yolları da kullanamıyoruz. Yalnızca biz değil karşıda çay bahçesi olanlar da var. Onlar da teleferikle oraya ulaşım sağlıyor. Başka bir çaremiz yok. Yol olmazsa eğer bizden sonrakiler, çay bahçelerini yapamaz. İki üç teleferikle çaylarımızı transfer ederek, çay alım bölgelerine ancak ulaştırabiliyoruz. Bu tarz bir problem, başka hiçbir yerde olamaz. Arazimize gitmek için saatlerce yol gitmemiz gerekecek. Annem çok yaşlı, oralardan gidemez. Bu sebeple daha pratik olduğu için teleferiği kullanıyoruz. Dualarla, korku içerisinde karşı tarafa geçiyoruz. Karşıya birkaç defa teleferikle geçerken elektrik kesildi, teleferikte mahsur kaldım. Bu korkuyu bir ben, bir de gerçekten Allah bilir. Başka kazalar da yaşandı. Devletimiz yanımızda. Uğraşılırsa yol mutlaka yapılır. Devletimiz yapar. İnsanların da biraz talep etmesi lazım. Bir an önce, inşallah yapılır" şeklinde konuştu. 

"Yol yapılırsa tüm mahalle yararlanır" 

İnsanların başka bir çaresi bulunmadığı için teleferiği kullandıklarını açıklayan mahalle sakinlerinden İsmail Kurt, "Patika yollar sel sebebiyle kapanmış. Çocuklar bile teleferiğe biniyor. Komşular karşıya geçtikleri sırada teleferiği kullanmamızı istiyor. Akrabamız ve komşumuz olduğu için biz de mecburen teleferiği kullanıyoruz. Bir yerde biz de sorumluluk alıyoruz. Karşıya geçerken birine bir şey olsa neler yaşanacak? Bu yol açılırsa tüm mahalle yararlanacak. Birçok insanın çünkü karşıda çay bahçesi var. Herhangi bir can kaybı ya da kaza olmadan bir an evvel bu yolun yapılması lazım" açıklamasını yaptı.

Yorumlar (0)