Rize'de beklenmedik olay: Erken uyanma!

Rize'de kış ortasında meyve veren erik ve karayemiş ağaçları şaşkınlığa uğrattı. Ağaçların bulunduğu bahçenin sahibi Kadife Devran, "70 yaşındayım, böyle bir şey görmedim." dedi.

YAŞAM 09.01.2020, 14:08
Rize'de beklenmedik olay: Erken uyanma!

Rize'de merkeze bağlı Derebaşı köyünde Kadife Devran'a ait bahçedeki erik ve karayemiş ağaçları, aralıkta çiçek açtı ve ocakta meyve verdi.

"70 yaşındayım, böyle bir şey görmedim"

Gazetecilere yaptığı açıklamada, kışın ağaçların meyve vermesine şaşırdığını söyleyen Devran, "Mevsimsel değişimden mi bilmiyorum. 70 yaşındayım, böyle bir şey görmedim." ifadelerini kullandı.

"İklim çok değişti, 20 yıldır bu köydeyim"

İlk kez kışın böyle bir olayla karşılaştıklarını söyleyen Devran'ın damadı Ahmet Karaaslan ise "Daha önce çiçek açtığını görmüştüm ama bu sene meyve de verdi. İklim çok değişti. 20 yıldır bu köydeyim. Bu zamanlarda bu bölgede kar olurdu." dedi.

Türkiye Ziraatçılar Derneği Rize Şube Başkanı Müfit Akman, hava sıcaklıklarının normallerin üzerinde seyretmesi sebebiyle, bu olayın meydana geldiğini anlattı.

"Yaz döneminde verim düşüklüğü olabilir"

Bu tür ağaçların normalde baharda çiçek açıp yazın meyve vermesi gerektiğini söyleyen Akman, "erken uyanma" denilen olayı şu sözlerle anlattı:

"Aşırı sıcaklar bitkileri strese soktuğu gibi yaprak dökümü, çiçeklerin tutmaması, bahar döneminde verimin düşmesi olayları yaşanacaktır. Havaların aşırı sıcak gitmesinden dolayı insanlardaki hastalıklar gibi bitki ve meyvelerde de hastalık miktarı artar. Yaklaşık 7 derece olması gereken dönemde 15 ila 18 derecelere kadar çıkan sıcaklıklar hem bitkileri strese sokuyor hem de hastalıkların artmasına neden oluyor. Hava sıcaklıkları yaz döneminde verim düşüklüğü olarak karşımıza çıkabilir."

Yorumlar (0)