Rıza Bey Apartmanı iddianamesi kabul edildi

30 Ekim 2020’de İzmir’de yaşanan depremde Rıza Bey Apartmanı'ndaki ölüm ve yaralanmalara yönelik soruşturma kapsamında, "bilinçli taksirle birden fazla insanın ölümüne ve yaralanmasına sebep olma" suçu dolayısıyla 9 sanığın cezalandırılmasının  talep edildiği iddianame kabul edildi.

YAŞAM 15.06.2021, 09:39
Rıza Bey Apartmanı iddianamesi kabul edildi

30 Ekim 2020'de yaşanan ve 119 kişinin hayatının kaybetmesine sebep olan İzmir depreminden sonra başlatılan yargı süreçleri devam ediyor.

9 sanığa ceza talebi

İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede, deprem sebebiyle yıkılan binada 36 kişinin yaşamını yitirdiği, 17 kişinin ise ayrıca yaralandığı hatırlatıldı.

İddianamedeki bilirkişi raporunda, beton karot numunelerinin neticelerine göre betonarme projedeki beton dayanım sınıfını karşılamadığı, binanın statik-betonarme projesi hesap raporunun incelemesi sonucunda Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelikte işaret edilen ardışık katlar arası öteleme sınırının geçildiği dile getirildi.

Binadaki yetersizliklerin ve hatalardan söz edildiği bilirkişi raporunda, şu ifadelere yer verildi:

"Rıza Bey Apartmanı’nın; malzemelerdeki, yapım denetimindeki yetersizlik ve projelendirmedeki eksiklikler, işçilik ve uygulama hataları sebebiyle yıkılmış olduğu görüşüne varılmıştır.

Daha önce yapının deprem sebebiyle hasar aldığı, bu hasarın ardından projesiz, kontrolsüz ve izinsiz bir tamirat geçirdiği belirlendiğinden, söz konusu bu işlemin de binanın bütünüyle yıkılmasında etkisi olabileceği düşünülmektedir."

“Bilinçli taksirle, birden çok insanın ölümüne neden olma...”

Hazırlanan iddianamede "Söz konusu şüphelilerin 1. derece deprem bölgesi olarak bilinen İzmir'de yapı ve mevzuat tekniğine aykırı bir biçimde gerçekleştirdikleri eylemlerin neticelerini öngördükleri fakat buna rağmen yapı ve mevzuat tekniğine aykırı bir şekilde açıklanan eylemleri gerçekleştirdikleri kanaatine ulaşılmıştır." sözlerine yer verildi.

Dolayısıyla iddianamede,"bilinçli taksirle birden fazla insanın ölümüne ve yaralanmasına sebep olma" suçu sebebiyle 9 sanığın cezalandırılması istendi.

Hakkında iddianame hazırlanan sanıkların arasında; mimari proje müellifi, bina müteahhidi, sürveyan dışında 2005’te yaşanan depremin ardından yapının taşıyıcı sistemlerine epoksi enjeksiyon ile kontrolsüz, izinsiz ve projesiz tamirat işlemi gerçekleştiren kat maliki ile birlikte bu işlemin uygulandığı tespiti tebliğ edilmesine rağmen idari birimlere başvurarak işlem uygulamayan bina yöneticisi de bulunuyor.

Bazı sanıklar, binanın kentsel dönüşüme dahil edilerek tekrar inşa edilmesine ya da kapsamlı bir tadilat uygulanmasına çıkan ve yapıdaki hasarı bina sakinlerinden saklayan kat maliklerinden oluşuyor.

Yorumlar (0)