Resmi Gazete'de yayımlandı: İşte yeni gürültü yönetmeliği

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan gürültü kontrol yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmeliğe göre her kente özel gürültü denetimi uygulanacak. Açık hava etkinliklerinin hangi saatler arasında yapılabileceği belirlendi. Müzik yayını yapan işletmelerin durumu ve şantiyelerin faaliyet saatleri hakkındaki kurallar da yönetmelikte yer aldı.

YAŞAM 30.11.2022, 16:57 Hakan Öksüz
Resmi Gazete'de yayımlandı: İşte yeni gürültü yönetmeliği

Gürültü kirliliğinin önlenmesi amacıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından başlatılan "Çevresel Gürültü Kontrol Yönetmeliği" yenilendi. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığının da görüşleri alındı, yönetmelik güncelleme yapıldı. Resmi Gazete'de bugün yayımlanan yönetmelikte, "gürültünün kaynağında çözülmesi" hedefi konuldu.

Danıştay'ın iptal kararları üzerine yönetmelik değiştirildi

Daha önce yürürlükte bulunan yönetmelik kapsamında uygulanan bazı hükümlerin Danıştay tarafından iptal edildiği, bu durumun sıkıntıya yol açmasından dolayı yönetmeliğin değiştirildiği kaydedildi. Her kente özel yeni bir gürültü yönetiminin uygulanacağı vurgulandı. Bu uygulama kapsamında şantiyelerin çalışması gereken saatler, havai fişek kullanım izni ve açık hava etkinlikleri ile ilgili düzenlemelere gidildiği ifade edildi.

İl Mahalli Çevre Kurulu kararı ile yeniden düzenleme mümkün!

Türkiye'nin her bölgesinde farklı koşulların bulunduğu ve buna göre her şehir için ayrı bir gürültü kirliliği yönteminin uygulanması gerektiği aktarıldı. Buna göre müzikli yayın yapan işletmelerin çalışma saatleri ve farklı mevsimlerdeki durumunun, bölgenin özellikleri dikkate alınarak İl Mahalli Çevre Kurulu kararı ile düzenlenebileceğine işaret edildi.

Açık hava etkinlikleri, bu saatler arasında yapılacak?

Yönetmelik kapsamında açık hava etkinliklerinin yapılacağı saat aralığı, 10.00-01.00 olarak belirlendi. Müzik yayını yapan işletmeler için akustik raporların hazırlanacağı, buna göre müzik yayınına müsaade edileceği kaydedildi. Bir takvim yılı içinde akustik raporların 3 defa ihlal edilmesi, müzik yayın izninin iptaliyle sonuçlanacak. Havai fişek kullanımından önce ise mahalli mülki amirlikten izin alınması gerektiği kaydedildi.

Şantiyelerin çalışma saatleri de belli oldu

Müzikli yayın yapan deniz araçları ile işletmelere ses gücünü kısıtlayıcı sistemlerin yerleştirileceği ve "sürekli izleme sistemleri" üzerinden gürültünün kaynağında kontrol edileceği belirtildi. Yeni yönetmeliğe göre şantiye faaliyetlerine izin verilecek saat aralığı, 10.00-22.00 olacak. Tarihi yapıların yer aldığı bölgelerde yapılacak bilimsel çalışmalarla titreşim sınırı düzenlenebilecek.

Yorumlar (0)