Regaip Kandili’nin önemi nedir? Regaip Kandili’nde hangi ibadetler yapılmalı?

Üç ayların gelmesiyle sevinç yaşayan Müslümanlar şimdi de kandil zincirinin ilk halkası olan Regaip Kandili’ni karşılamaya hazırlanıyor. Regaip Kandili, 3 Şubat 2022 Perşembe gününü cuma gününe bağlayan gece İslam coğrafyasında idrak edilecek. Kandil gününü ibadet ile geçirmek isteyen Müslümanlar bugünde nasıl ibadet etmeleri gerektiğini araştırıyor. Peki Regaip Kandili’nin önemi nedir? Regaip Kandili’nde nasıl ibadet edilmeli? Regaip Kandili’nde hangi namaz nasıl kılınmalı?

YAŞAM 03.02.2022, 15:00 04.02.2022, 15:25
Regaip Kandili’nin önemi nedir? Regaip Kandili’nde hangi ibadetler yapılmalı?

Regaip Kandili ne zaman?

Regaip Kandili, Recep ayının ilk cuma gecesine yani 3 Şubat 2022 Perşembe gününü cuma gününe bağlayan geceye denk geliyor.

Regaip Kandili’nin önemi

Regaip kelimesi arapça bir kelimedir. “Regibe” kelimesinin çoğuludur. “Regibe” kelimesinin anlamı ise iyilik ve çok bağış demektir. Bu yüzden Regaip Kandili, Allah’ın rahmetinin, lütuflarının ve ihsanlarının bol bol verildiği gece olarak bilinmektedir.

Kandil halkasının ilki olan bu gecede Yüce Allah, kullarının dualarına icabet eder, onlara rahmet ve yardım dağıttığına inanılır. Bu ümitle ibadet eden müminler, bugünü dua ederek, geçmiş günahlarına tövbe ederek ve çokça ibadet ederek geçirirler.

Regaip Kandili’nin bir diğer önemi ise hem Recep ayı içinde yer alması hem de cuma günü olmasıdır. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (sallallahu aleyhi ve sellem) Regaip Kandili hakkında bir hadisi şerifinde şöyle demiştir: "Beş gece vardır ki o gecelerde yapılan dualar geri çevrilmez. Bunlar Recep ayının ilk cuma gecesi (Regaip gecesi) Şaban ayının 15. gecesi (Beraat gecesi). Cuma geceleri. Ramazan ve Kurban bayramları geceleri."

Regaip Kandili özellikle 18. yüzyılda gösterişli törenler ile tekke ve zaviyelerde büyük bir coşkuyla kutlanmıştır. O dönemlerde tasavvuf ehli olan şairler bu kutlu gece için "regâibiye" adı verilen şiirler yazmıştır.

Regaip Kandili namazı hangi namazdır?

Alemlere rahmet olarak gönderilen Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v) bu mübarek günlerin ve gecelerin ibadetle değerlendirilmesini tavsiye etmiş fakat bugüne özel olan namaz ve ibadetlerden bahsetmemiştir. Dolayısıyla Regaip Kandili namazına dair herhangi bir bilgi bulunmuyor. Bu mübarek günde isteyen herkes istediği kadar nafile namazları kılabilir. Peygamberimiz Hz. Muhammed’in (s.a.v) amcasına tavsiye ettiği tesbih namazı alimler tarafından bugün kılınabilecek namazlar arasında öneriliyor. Resûl-i Ekrem (s.a.s.) amcası Abbas’a, “Amca, sana 10 tane faydası olan bir şey göstereyim; bunu uygularsan günahlarının eskisi ile yenisi, ilki ile sonu, bilerek veya bilmeyerek işlediğin, küçük-büyük ve gizli veya açıktan yaptığın 10 türlü günahını Allah affeder.” diyerek bu namazı tavsiye etmiş ve öğretmiştir. Hz. Abbas da bunu her gün yapamayız, deyince Hz. Peygamber, bu namazın haftada bir, ayda bir, yılda bir veya ömürde bir defa kılınmasının da yeterli olacağını belirtmiştir. (Ebû Dâvûd, Tatavvu’, 14; Tirmizî, Salât, 238).

Tesbih namazı ömür boyunca bir kez dahi olsun kılınması tavsiye edilen mendub bir namazdır. Peki tesbih namazı kaç rekâttır ve nasıl kılınır?

Tesbih namazı nasıl kılınır?

Tesbih namazı 4 rekâtlık bir namazdır. Bu namazın her rekâtında 75 defa “Sübhânellâhi ve’l-hamdülillâhi velâ ilâhe illallahü vallahü ekber” tesbihi okunur ve namaz şu şekilde kılınır.

1. Rekât

- “Allah rızası için tesbih namazı kılmaya” diyerek niyet edilir.

-Sübhâneke okunur ve ardından 15 kere tesbih okunur

- Eûzü besmele çekilir, Fatiha ve sure okunur ve ardından 10 kere daha tesbih

-Rükûya vardıktan sonra 10 kere tesbih

-Rükûdan doğrulunca 10 kere tesbih

-Secde tesbihinden sonra10 kere tesbih

-Secdeden doğrulunca10 kere tesbih

-2. secdeden sonra 10 kere tesbih okunur ve ikinci rekâta kalkılır.

2. Rekât

-Fatiha'dan önce 15 kere tesbih

-Fatiha ve sure ‘den sonra 10 kere tesbih

-Rükûya vardıktan sonra 10 kere tesbih

-Rükûdan doğrulunca 10 kere tesbih

-Secde tesbihinden sonra 10 kere tesbih

-Secdeden doğrulunca 10 kere tesbih

-2.secde tesbihinden sonra10 kere tesbih okunur.

Böylece rekâtta 75 kere “Sübhânellâhi ve’l-hamdülillâhi velâ ilâhe illallahü vallahü ekber” tesbihi okunmuş olur. Namazın üçüncü ve dördüncü rekâtı da aynen bu iki rekât gibi kılınır.

Regaip Kandili’nde oruç tutulur mu?

Regaip Kandili’ni ibadet ederek geçirmek isteyen müminler bugünü tövbe ve dua ederek, beş vakitlik farz namazlarının yanında nafile namazları kılarak ve oruç tutarak ibadetle geçiriyor. Regaip Kandili’ne ait bir oruç yoktur. Bugün tutulan oruç farz değil nafile oruçtur. Fakat bugünün gündüzü isteyenlere oruç tutması tavsiye edilir. Regaip Kandili'nde oruç tutmanın önemi şöyle övülmüştür. “Her kim Recep’ten bir gün oruç tutar ve gecelerinden bir geceyi ibadetle geçirirse, Allah-ü Teala onu kıyamet günü azaptan emin olarak diriltir ve sırat köprüsünü Kelime-i Tevhid ve tekbirlerle geçer.” (Deylemi)

Regaip Kandili’nde yapılabilecek diğer ibadetler

1-Öncelikle günahlarımıza bol tövbe ederek başlamak gerek. Bunun için 70 adet tövbe istiğfar çekilir.

‘Estağfîrullahel'azîm ellezî lâ ilâhe illâ huv el-hayyel-kayyûme ve etebü ileyh’

2- Ardından 100 adet salavat çekilir.

‘Allahümme salli alâ Muhammed’’

3-‘Ya Rahman, Ya Rahim, Ya Kuddûs, Ya fettah, Ya Tevvâb, Ya Afuv, Ya Nafi, Zül-Celali Vel ikram’ esmalarının tamamını gün içinde dilediğiniz kadar okunabilir.

4-‘Rabbiğfir verham vetecevez amme teğlemü inneke entel eazzul ekram’ duasını istediğiniz kadar okuyabilirsiniz. Anlamı: ‘Rabbim, beni mağfiret et, bana rahmet et, bildiğin bütün kusurlarımdan geç, onları bağışla, şüphesiz sen en yüce ve en kerimsin.’

5-Bugün 70 defa İhlas Suresi, 101 defa Kadir Suresi, 40 defa Fatiha Suresi, 41 defa Ayetel Kursi, 11 defa Felak Suresi ve 11 defa da Nas Suresi okunabilir.

6-Bugünü ibadet ederek ve Kur’an-ı Kerim okuyarak değerlendirmek isteyen herkes istediği sureleri okuyabilir. (Yasin, Fetih, Rahman suresi vs.)

7-Bugünün anlam ve önemini daha iyi idrak edebilmek için aile bireyleri ile bir araya gelerek sohbet ve dua edilebilir.

8-Hastalar, yaşlılar ve aile büyükleri ziyaret edilebilir.

9-Yetim, öksüz ve kimsesizler sevindirilebilir.

10-Sadaka verilebilir.

11-Dargın ve küs olan kişiler barıştırılabilir.

HABERNEDİYOR.COM / KÜBRA ÖZGÜ - ÖZEL HABER

Yorumlar (0)