Recep ayında hangi ibadetler yapılmalı? Recep ayı orucu nedir? Recep ayı namazı nasıl kılınır?

Üç aylar, Recep ayı ile başlıyor. İslam Dünyası’nın coşkuyla karşılamaya hazırlandığı mukaddes aylarda Müslümanlar bu günlerin manevi ikliminden yararlanmak istiyor. Peki, Recep ayında nasıl ibadet etmeli? Nasıl oruç tutmalı? Recep ayı namazı nedir ve nasıl kılınır? Peygamberimiz bu ayda nasıl ibadet ederdi, neler tavsiye etmiştir? İşte tüm bu soruların yanıtlarını haberimizde bulabilirsiniz.

YAŞAM 01.02.2022, 19:46 02.02.2022, 17:29
Recep ayında hangi ibadetler yapılmalı? Recep ayı orucu nedir? Recep ayı namazı nasıl kılınır?

Recep ayının önemi

Üç ayların başlangıcı olan Recep ayı, aynı zamanda haram ayıdır. Haram ayları dört aydır. Bunlar; Zilkade, Zilhicce, Muharrem ve Recep'tir. Bu aylarda savaş, kavga ve baskın ortamlarından uzak durulmalı, barış ortamı muhafaza edilmelidir. Tövbe suresinin 36. ayetinde yüce Allah şöyle buyurmuştur: "Şüphesiz Allah'ın gökleri ve yeri yarattığı günkü yazısına göre ayların sayısı on ikidir. Bunlardan dördü haram aylardır. İşte bu Allah'ın dosdoğru kanunudur. Öyleyse bu aylarda kendinize zulmetmeyin."

İslamiyet öncesi dönemlerde de Recep ayı kutsal sayılmıştır. Bu dönemlerde yaşayanlar Recep ayı geldiğinde özel bir saygı göstermişlerdir. İslamiyet ile birlikte Müslümanlar bu ayları her sene heyecanla beklemiş, ibadetlerini büyük bir sevinçle yerine getirmişlerdir.

Recep ayı çok faziletli bir aydır. Bu zamanlarda yapılan ibadetlere ve iyiliklere karşı bire yüz sevap verilmektedir. Bundan dolayı bu aylarda oruç tutarak, nafile ve kaza namazları kılarak, Kuran okuyarak ve sadaka vererek güzel ameller işleyebiliriz. Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v) bir hadisinde şöyle söylemiştir: "Recep Allah'ın büyük ayıdır. Hiçbir ay hürmet ve fazilette bu aya ulaşamaz. Bu ayda kafirlerle savaş haramdır. Şunu bilin ki recep Allah'ın ayı, şaban benim ayım, ve ramazan ümmetimin ayıdır. Kim recep ayının bir gününü oruç tutarsa, Allah'ın rızasını kazanmış olur. Allah'ın gazabı ondan uzaklaşır ve cehennem kapılarından birisi onun yüzüne kapanır." Bu yüzden de müminler bu dönemde ibadetlerine, hayır ve hasenatlarına işlerine daha çok önem vermektedir.

Recep ayının bir diğer fazileti ise içerisinde iki tane kandil gününün bulunmasıdır. Bunlar, Recep ayının ilk cuma gecesi ihya edilecek olan Regaip Kandili ve Miraç Kandili’dir. Peygamberimiz (s.a.v.) şöyle söylemiştir: "Beş gece vardır ki o gecelerde yapılan dualar geri çevrilmez. Bunlar Recep ayının ilk cuma gecesi (Regaip gecesi) Şaban ayının 15. gecesi (Beraat gecesi). Cuma geceleri. Ramazan ve Kurban bayramları geceleri."

Recep ayı arınmak, durulmak ve yenilenmek için adeta bir fırsattır. Yeni bir başlangıcın için ilk adımdır. Bu ayda samimi bir kalple geçmiş günahlara tövbe ederek yeni bir yaşam için çokça dua etmek en güzeli olacaktır.

Recep ayında oruç tutmanın faziletleri

Müslümanlara Recep ayında zaman zaman oruç tutması önerilmiştir. Fakat bu ayda sürekli, aralıksız oruç tutmak hakkında herhangi bir bilgi yoktur. Kişi sağlığı el verdiğince dilediği kadar nafile oruç tutabilir. Recep ayında özellikle perşembe günleri, ayın 13,14 ve 15. günleri oruç tutmak önerilmiştir.

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed, (s.a.v) Recep ayı içinde oruç tutmakla ilgili "Kim bu ayda bir gün oruç tutarsa kıyametin zorluklarından güvende olur." demiştir.


Recep ayında hangi namazlar kılınır?

Namaz, kulu Allah’a daha da yakınlaştıran bir ibadettir. Bu ayın faziletinden yararlanmak isteyen Müslümanlar beş vakitlik farz namazlarının yanında nafile namazları da kılıyor. Allah’ın rızasını kazanmak ve ona daha yakın olmak için kılınan 30 rekâtlık namaza ise Recep ayı namazı denir. Bu namazın dışında birde ilk gece kılınan 20 rekâtlık Recep ayı ilk gece namazı vardır.

Recep ayı namazı nasıl kılınır?

Recep ayı namazının ilk 10 rekâtı Recep ayının 1 ile 10’u arasında, ikinci 10 rekâtı 11’i ile 20’si arasında üçüncü 10 rekâtı ise 21’i ile 30’u arasında kılınır. Bu şekilde 30 rekâtlık Recep ayı namazı eda edilir. Recep ayı namazı akşam veya yatsı namazlarından sonra kılınabileceği gibi teheccüt vaktinde de kılınabilir. Namazın her rekâttında 1 Fatiha, 3 Kafirun Suresi, 3 İhlas Suresi okuyup, 2 rekâtta bir selam verilir. Böylece 10 rekât tamamlanır.

Peygamberimizin berberi, Selmân-ı Pâk’tan (r.a.) edinilen rivayetine göre: ‘Bu namaz, mümin ile münafığı ayırır. Bu 30 rekât namazı kılanlar, hidayete ererler. Münafıklar bu namazı kılamazlar. Bu namazı kılanın kalbi ölmez.’

İlk on gün içinde kılınan namazın arkasından 11 defa: ‘La ilahe illallahu vahdehu la şeriyke leh lehül mülkü ve Lehül hamdü yuhyi ve yumit ve hüve hayyun la yemutu biyedihil hayr ve hüve ala külli şeyin kadir.’ duası okunur.

İkinci on gün içinde kılınan namazın arkasından 11 defa: "İlahen vahıden ehaden sameden ferden vitren hayyen kayyûmen daimen ebeda." duası olunur.

Üçüncü on içinde kılınan namazın arkasından ise 11 defa: "Allahümme la mania lima a'tayte, vela mu'tiye lima mena'te, vela raadde lima kadayte, vela mübeddile lima hakemte, vela yenfeu ze'l-ceddi minke'l-ceddü. Sübhane rabbiye'l-aliyyi'l-a'le'l-vehhab. Sübhane rabbiye'l-aliyyi'l-a'le'l-vehhab. Sübhane rabbiye'l-aliyyi'l-a'le'l-kerimi'l-vehhab. Ya vehhabü ya vehhabü ya vehhab" duası okunur. 

Recep ayı namazını ilk ve ikinci 10 günü içinde 10’ar rekât kılamayanlar ayın son 10 günü içinde 30 rekât olarak namazı kılabilirler.

Recep Ayı ilk gece namazı nasıl kılınır?

Recep ayının ilk gece namazı için Enes (Radıyallâhu Anh) 'dan rivayet edilen hadisi şerifte Peygamberimiz Hz. Muhammed (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ashabına: "Her kim, Receb'in ilk gecesinde akşamı kıldıktan sonra bir Fatiha ve bir İhlas ile yirmi rekât kılar ve onlar arasında 10 selam verir, onun sevabının ne kadar büyük olduğunu biliyor musunuz? Şüphesiz Ruhu'l-Emin olan Cibril onu bana bildirdi. diye buyurmuştur.

Recep ayının ilk gece namazı, 20 rekât olacak şekilde 1 Şubat 2022 Salı gününü çarşamba gününe bağlayan gece kılınır. Namaz ikişer rekâtta bir selam verilerek kılınır. Her rekâtta 1 Fatiha Suresi ve 1 İhlas Suresi okunur.

HABERNEDİYOR.COM / KÜBRA ÖZGÜ - ÖZEL HABER

Yorumlar (0)