Ramazan'da bu 5 yanlışı yapmaktan kaçının!

Mübarek Ramazan ayının gelmesiyle dünyanın dört bir yanında Müslümanlar oruç ibadetini gerçekleştirmeye başladı. Uzun süre aç kalınmasıyla iftar ve sahurda özellikle beslenmeye ilişkin birtakım yanlışlar yapılabiliyor. Biz de Ramazan'da en sık yapılan 5 yanlışı sizler için derledik.

YAŞAM 26.04.2020, 23:59 26.04.2020, 23:05
Ramazan'da bu 5 yanlışı yapmaktan kaçının!

11 ayın sultanı Ramazan ayı geldi. Dünyanın dört bir yanında inanan milyarlarca müslüman farz olan oruç ibadetini gerçekleştiriyor. Haber Ne Diyor olarak sağlıklı bir oruç geçirebilmek için Ramazan ayında sık yapılan 5 yanlışı sizler için derledik. 

Ramazan’da en çok yapılan 5 yanlış!

Hızlı yemek yemek: Hızlı yemek yemek şekerinizin bir anda yükselmesine, iftar sonrasında uyuma isteği, baş ağrısı ve hazımsızlık sorununa neden olur.

Sahura kalkmamak: Ramazan'da tek öğün tüketilmesi yetersiz enerji alımına bağlı zayıflık, kas yıkımı, kemik erimesi, saç dökülmesi, kansızlık gibi sağlık sorunlarına davetiye çıkarır.

Yeterince su içmemek ve su yerine başka içeceklere yönelmek: İftarda saatlerce susuz kalan vücuda ilk olarak su yerine şekerli ve asitli içeceklerin tüketiminin doğru olmadığı bilinmelidir. Sindirimin boş olduğu zamanlarda öncelikle su tüketilmelidir. Çünkü uzun saatler boyunca susuz kalan vücut yalnızca suya ihtiyaç duyar. Ayrıca iftar ve sahur vakitleri arasında birden bire yüklenmemek ve tüm geceye yaymak kaydıyla 2 litre su tüketilmesi gerekir.

İftar yemeğinin hemen ardından tatlı yemek: Her şeyden önce sağlıklı beslenme düzenine aykırıdır. İftarda yenen yiyecekler vücuda yeteri kadar enerji, protein, karbonhidrat ve yağ yüklemesi yaptığından bir de üzerine tüketilen tatlı, kilo artışına zemin hazırlayabilir. İftar sonrası tatlı gereksinimi duyuluyorsa; hurma, kuru üzüm ya da kuru incir seçenekleri çözüm olabilir.

Oruçluyken egzersiz yapmak: Çünkü oruçluyken aç karınla yapılan spor hareketleri, vücut için çok sakıncalıdır. Spor yapılacaksa, iftardan iki saat sonrası tercih edilmelidir. Ancak zorlayıcı hareketlerden kaçınılmalıdır. Yemekten sonra yarım saatlik yürüyüş yapılabilir.

HABERNEDİYOR.COM

Yorumlar (0)