Rabia Naz Komisyonu, soruşturmada adı geçenlerin ifadelerini aldı

Rabia Naz Vatan'ın bir türlü aydınlatılamayan ölümünü inceleyen Meclis Araştırma Komisyonu, soruşturma dosyasında adı geçen kişileri dinledi.

YAŞAM 28.11.2019, 13:44
Rabia Naz Komisyonu, soruşturmada adı geçenlerin ifadelerini aldı

Rabia Naz Vatan'ın ve tüm şüphe uyandıran çocuk ölümlerini araştıran Meclis Araştırma Komisyonu, Giresun ilinin Eynesil ilçesinde yürütülen soruşturmada adı geçen kamu görevlilerini, eski belediye başkanını ve aile yakınlarını dinledi. 

Polis memuru Sevinç: Suçluysak niye buradayız?

Komisyona konuşan polis memuru Kutlay Sevinç, Rabia Naz Vatan'ın ölümü üzerine yaptıkları araştırmada Rabia Naz'ın günlüklerini bulmadıklarını, bilgisayarını da incelediklerini, çocukların ölümüne yol açan Mavi Balina isimli oyunun akıllarına geldiğini fakat bu yönde bir delil bulamadıklarını açıkladı. Sevinç, olaydan sonra tayininin çıktığını ve hakkında da soruşturma açıldığını, ancak soruşturmanın sebebini öğrenemediğini de anlattı ve “Bu olayda biz suçlu muyuz? Suçluysak biz niye burada duruyoruz hâlâ? Bana ‘kınama’ cezası veremezsiniz, çok hafif, güldürücü, komik, aşağılayıcı bir ceza. Ya ihraçtır, devamında da hapis cezasıdır eğer varsa benim suçum” ifadelerini kullandı.

Polis memuru Sevinç, Rabia Naz'ın kaybolan çantasıyla ilgili evde araştırma yaparken birinin çantayı bulduğunu söylediğini, ardından çantanın akıbetinin ne olduğunu bilmediğini söyledi.

Başmüfettiş, ihmal yüzünden ceza verildiğini açıkladı

Polis Başmüfettişi Davut Karakülah, soruşturma esnasında 'ihmal' yüzünden 3 kişinin kınama cezası aldığını söyledi ve “Tam bilmemekle beraber dışarıdan edindiğim bilgi ‘görevi ihmal’den iki veya üç arkadaşa ‘kınama’ cezası verildi. İlk görev yerinde emniyet şeridi almamak veya o çantayı bulmakta gösterdikleri ihmal gibi, tam net bilmemekle beraber; ama Başkanlığımız uygun görürse resmî bir yazıyla daha önceki evveliyatını alabiliriz” ifadeleriyle bildiklerini açıkladı.

Polis memuru Kalkan önemli açıklamalarda bulundu

Bir diğer polis memuru Ruhi Kalkan olayın haberini ilk aldıkları anı “Bize trafik kazası olarak ihbar edildi; ancak olay yerindeki mevcut şeyler trafik kazası emaresi olmadığı için biz ‘Başka bir yerde olabilir, getirilebilir’ düşüncesiyle hareket ettik" ifadeleriyle anlattı. Komisyon tarafından kendisine sorulan “Bu olayı önce ‘trafik kazası’, sonra ‘düşme’, sabah 6’dan sonra da ‘şüpheli ölüm’ diye söylemişsiniz doğru mu?” sorusuna ise Ruhi Kalkan “İlk önce Şaban Vatan, ‘Anten direğinin üzerine çıktı, karate hareketi yaparken, bunları yapıyordu, burada dengesini kaybetmiş düşmüş olabilir’ gibisinden anlattı. Ben kafayı taktım, defalarca olay yerine gidip geliyorum. Kan izi, başka bir şey arıyorum. Çünkü her iki yerde de kan izi bulamamak beni çıldırttı. Benim düşüncem bulunduğu yere düşmüşse, oraya düşmedi, atladı. Kendisi istemediği müddetçe düşmez. Binayı gördüyseniz, bina Ören yolundan görülen bir yer, orada öyle bir saldırıya uğrasa bağırır. Ben olsam bağırırım, atmam kendimi aşağıya. Bu yüzden Rabia Naz’ın ölümünün şüpheli olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Polis memuru Kalkan, olaydan 10-15 gün sonra Rabia Naz Vatan'ın çantasını karakolda incelediklerini ve bir A4 kağıdına "Birkaç tane hap içeceksin. Ölmekten bu kadar mı korkuyorsun? Annem kızar" yazılı bir not bulduklarını açıkladı. Komisyon'un "Rabia Naz'ın kendi el yazısı olduğunu nereden biliyorsunuz?" sorusuna ise Kalkan “Kendi yazısı demiyorum. Sadece el yazısıyla yazılmış bir not diyorum, kendi yazısı demiyorum. ‘Savcım, bu, Rabia’nın çantasındaki yazıyı –kendi el yazısı örnekleri de var yeteri kadar- ister kendisi yazsın ister başkası yazsın ister bir incelemeye gönderin, kendisinin yazıp yazmadığını tespit edelim’ dedim” şeklinde yanıtladı.

Eski belediye başkanı ve oğlu da konuştu

Eynesil eski belediye Başkanı Coşkun Somuncuoğlu, Rabia Naz'ın vefat ettiğini öğrendiğinde hastaneye gittiğini ve baba Şaban Vatan'la görüştüğünü “O süreçte baba Şaban ile görüştük, defnine varana kadar da yanındaydık. Baba Şaban önce ‘Düştü, intihar etti’ şeklinde cümleler kullandı. Bir ay sonra ‘Benim kızıma araba çarptı’ dedi. Önce ‘Beton arabası, mikser çarptı’ dedi. Sonra ‘Siyah bir hafif ticari araç’ dedi” şeklinde açıkladı.

Komisyon üyesi Jale Nur Süllü, eski belediye başkanı Somuncoğlu'na 3 oğlundan birisinin evlendirilip yurt dışına çıkmasının olayla herhangi bir bağlantısı olup olmadığını sordu, Coşkun Somuncuoğlu ise soruyu “Olayla ne alakası var, onu anlayamadım” şeklinde cevapladı.

Coşkun Somuncuoğlu'nun oğlu Mehmet Ali Somuncuoğlu da Rabia Naz Vatan'ı ölmeden önce gördüğünü “Ören yolu dediğimiz mevkide bir elinde dondurma vardı, bir elinde de poşet vardı nazar boncuklu. Biz ailecek görüştüğümüz için, Şaban Vatan’la olsun, Muhammet Vatan’la olsun, ailecek görüşüyorduk; onlar bize gelir, biz onlara gideriz. Durdum yanında, takıldım hatta ‘Naz, o dondurmayı bana ver, ben yiyeyim, sıcakladım’ dedim. O da ‘Yok ağabey’ dedi, ben dereye devam ettim” ifadeleriyle açıkladı. Mehmet Ali Somuncuoğlu, Rabia Naz Vatan'ın yanaklarını sıkarak şakalaştığı iddiasına ise "Yanaklarını sıkmadım. Arabanın sağ camını indirdim, şakalaştık, o kadar” yanıtını verdi.

Rabia Naz'ın yengesi Güler Vatan, Rabia Naz'ın "farklı" olduğunu söyledi

Rabia Naz Vatan'ın akrabalarından Güler Vatan, "Naz burada yatıyor’ dediler. Sonra aşağıya indim, baktım, yatıyor. Bağırmaya başladım, o benim sesimi duyduğunda başladı hareket etmeye, ellerini sıkıp ‘beni kurtar cici anne’ der gibi böyle kafasını salladı, ses çıkarmaya başladı. Yüzüne falan dokundum, baktım ayak falan kötü, sonra bağırmaya başladım ‘ambulansı arayın’ diye. Düşme sesi duymadım. Burada bir-iki ay önce de bir trafik kazası olmuştu, orada çocuğa çarpıp araba kaçmış gitmişti, 20 yaşındaki delikanlıya" şeklinde konuştu. Güler Vatan, Rabia Naz'ın "farklı bir çocuk" olduğunu ifade ederek “Annesi cenazede ‘Kızım ben sana bağırdım da mı sen kendini attın?’ diye cümle kullanmış. Şaban da ‘Ben çözdüm, tekvando hareketi yaparken bir gün önce izin aldı, oraya çıktı; çünkü herkesten önde lider ruhluydu kızımız, herkesten önde olacaktı’ dedi bize 1 ay boyunca” dedi.

Eski belediye başkanının yeğeni Bilgehan Somuncuoğlu, baba Vatan'ın "siyah Doblo" diye ifade ettiği aracın ustasına ait olduğunu söyledi ve “Ya ben araba kullanan herkesten şüpheleniyorum. Eşimin şoförlüğü bilse ondan da şüphelenirim. Bu araba çarpması. Düşme olamaz. Düşme olursa intihar oluyor. İntihar olursa olay bize dayanıyor’ dedi Şaban Vatan. ‘İddia ettiğin siyah Doblo için savcılıktan karar çıkarmayı beklemeye gerek yok, anahtarını vereyim sana, git incele’ dedim. Telefonumu vereyim, hani teknoloji var -kimle o gün beni aramışlar, öyle iddia ediyormuşsun falan- git telefonumu da incele. Böyle de bir görüşme oldu Şaban’la aramızda, başka da bir şey olmadı" şeklinde konuştu.

Rabia Naz'ın dayısı yenge Vatan'dan şüphelendi

Rabia Naz Vatan'ın sırt çantasını evin çatısında bulan 3 kişiden birisi olan dayısı Neşet Usta, baba Şaban Vatan'ın iddialarına katılmadığını ifade ett ve "Şüpheli bir şey sezdin mi?" sorusuna Rabia Naz Vatan'ın yengesi Güler Vatan'ı kastederek “Görele Savcılığına verdiğim ifade de Güler Vatan’dan bahsetmiştim, çanta bulunduğu zaman o da yukarı çıkmıştı ‘Bu çanta burada değildi; burada olsaydı ben de görürdüm, bu çanta buraya sonradan bırakıldı’ diye bir ifadesi var, çanta ilk bulunduğu an böyle bir ifadesi vardı. O bana biraz hissiyat olarak yapmacık geldi. Sanki oraya bırakıldı da biliyor da bütün şüpheleri üstünden atmak için ‘Bu, burada değildi; bu, burada yoktu; bu, buraya sonradan bırakıldı’ der gibi bir ifade. Yani öyle bir sezinleme sadece" dedi.

Yorumlar (0)