Psikoloji uzmanlarından 9 başlıkta aşk: Nasıl anlarsınız?

Aşık olmak hem yaşanılması gereken hem de en garip duygulardan bir tanesi olabilir. İnsanlar karşı tarafa duydukları hislerde bazen kafa karışıklığı yaşayabiliyor. Aşık olup olmadığını anlamak ise birçok yoldan geçiyor. Psikoloji uzmanları merak edilen “Gerçekten aşık mıyım?” sorunu yanıtladı. İşte, aşık olduğunuzu anlayabilmek adına 9 kanıt…

YAŞAM 18.01.2023, 10:29 19.01.2023, 13:29
Psikoloji uzmanlarından 9 başlıkta aşk: Nasıl anlarsınız?

İnsanlar çoğu zaman duygularıyla hareket ederek hayat sürerler. Kızgınlık, öfke, mutluluk, sevinç, üzüntü, korku gibi duygular hayatımızın şekillenmesinde etkili olur. Aşk, beynimizde meydana gelen, biyokimyasal ve hormonal olaylardan ibaret olsa da bizlere “midemde kelebekler uçuyor” duygusunu hissettirebilir. Peki, gerçekten aşık olup olmadığınızı anlayabilir misiniz? Psikoloji uzmanları bu sorunun yanıtını merak edenler için verdi. İşte aşık olduğunuzu anlayabilmeniz için 9 kanıt…

1. Gözünüz başka kimseyi görmez

Bir kişiye karşı ilgi duymaya başladığınız an verilen en klasik belirti, sevdiğinizin gözlerinize odaklanmaktır. Psikolojik danışman Marc Heckster'e göre, söz konusu olay aşık olmanın en temel etkilerinden bir tanesi.

Heckster bu durumu şu şekilde özetliyor: "Hayatınızdaki en çekici ve en güzel kişi olduğunu bildiğiniz biriyle göz temasını ayırmak istemezsiniz. Gözlerinde bir şeyler bulmak istersiniz. Bir annenin çocuğuna baktığındaki mutluluğa benzer bir şekilde gerçekleşecektir bu bakış."

2. Beraber daha fazla vakit geçirmek istersiniz

İlişki terapisti Madeleine Mason Roantree aşık olduğunuz kişiyle daha fazla vakit geçirmeyi istemeyi şu şekilde ifade ediyor: "Bir kişiyle zaman geçirmekten zevk alıyorsanız beyninizde bulunan ödül sistemi o kişiyle daha çok zaman geçirmeyi isteyecek biçimde talebinizi artırır. O kişiyi yanınızda her zaman görmek istersiniz."

3. Hoşunuza gitmeyen davranışlar görmezden gelinebilir

"Aşkın, özellikle de yeni aşkın gücü ilkeldir" şeklinde ifade eden Heckster, burada oldukça önemli bir detaydan bahsetmektedir. Aşık olduğunuz kişi istemediğiniz davranışlarda bulunsun, isterse dağınık olsun sizin tarafınızda önemsemeyecektir.

Aşık olduğunuz an bu durumu fark edemeyebilirsiniz. Heckster bu konu ile ilgili şu ifadelerde bulunuyor: "Aşk fazlasıyla güçlü bir hale gelebilir. Örnek olarak bir anne bebeği ne kadar altına pislese de her zaman karşılıksız olarak sevmeye devam edecektir”

4. Zaman çok hızlı geçer

Birine aşık olduğunuz zaman yanında geçirdiğiniz vakit “su gibi” akıp geçecektir. Bu durumu açıklayan Psikolojik danışman Daria Kuss, "Onunla beraberken akıştasınızdır, bu nedenle beraber zaman geçirdiğiniz sırada saatin nasıl ilerlediğini anlayamazsınız" diyor.

5. Hatalarını göremezsiniz

Aşık olduğunuz an gerçeklik kavramını normale göre çarpıtabileceğimizi aktaran Heckster, "Birisine körkütük şekilde aşık olduğunuzda onun kendini nasıl gösterdiğine ve kim olduğuna dair düşünceniz geçek dışı şekilde olabilir."

6. Daha pozitif ve enerjik olursunuz

Sevdiğiniz kişi ile birlikteyken yaşantınızda gerçekleşen diğer olaylar kabul edilebilir ve daha güzel görünebilir.

Mason Roantree bu durum ile ilgili şu ifadelerde bulunuyor: "Ortada herhangi bir şey bulunmuyorken normale göre daha enerjik olabilirsiniz. Karşınızdaki kişiyi düşündüğünüz, size onu hatırlatan şeyler gördüğünüzde vücudunuzda ortaya çıkan dopamin patlamalarının sonucu olarak enerji ortaya çıkacaktır."

7. Temas kurmak istersiniz

Sevdiğiniz kişiye sarılmak ya da öpmek gibi davranışlarda bulunmak çok sıradan gelebilir fakat nedeni oldukça derin. Partnerinize dokunduğunuz an aşk hormonu yani oksitosin vücut tarafından salgılanır. Bu durum ise mutlu hissetmenize yol açar ve partneriniz ile aranızda oluşturduğunuz bağı kuvvetlendirir.

8. Devamlı olarak onu düşünürsünüz

"Aşık olmak hislerimizi başka birinin eline teslim etmektir" diyen Heckster, bu durumu bir nevi partnerinizle zihinlerinizi bir araya getirmek şeklinde değerlendiriyor. Heckster bu durum ile ilgili şu ifadelerde bulunuyor: "Bu, sosyal bağ kurmayı, bilişi ve duyguları etkileyebilir."

9. Onun mutlu olmasını istersiniz

Bir kişiye aşık olduğunuz zaman kendinizi normale göre daha fazla fedakar hissedebilirsiniz. Fedakarlığın uzun süreli bir sevgi ve daha derin duygularla ortaya çıktığına vurgu yapan Heckter "Bu, durum sevginin daha olgun hale gelmiş şeklini ortaya çıkarır. Mutluluğu sadece kendi adına isteyemezsin. Partnerinin de seninle aynı düzeyde mutluluk duymasını istersin" diyor.

Yorumlar (0)