Prof. Dr. Oğuztürk, tam kapanma sürecinin vaka sayılarına etkisini açıkladı

Ankara Şehir Hastanesi Acil Kliniği İdari ve Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, tam kapanma sürecinin kliniklere etkisini açıklarken Ankara Şehir Hastanesi özelinde, vaka düşüklüğünün rakamlara yansıdığını açıkladı.

YAŞAM 13.05.2021, 15:23 13.05.2021, 15:25
Prof. Dr. Oğuztürk, tam kapanma sürecinin vaka sayılarına etkisini açıkladı

Ankara Şehir Hastanesi Acil Kliniği İdari ve Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, tam kapanma süreci ve bunun vaka sayılarına, klinikteki yoğunluğa etkisini değerlendirdi

“Vaka düşüklüğü rakamlara yansıdı”

Ankara Şehir Hastanesi Acil Kliniği özelinde bugün itibariyle vaka düşüklüğünün, rakamlara yansıdığını dile getiren Oğuztürk, geçen 2-3 haftaya göre vaka sayılarının yüzde 40 oranında azaldığını açıkladı. Tam kapanmanın, pandemi sürecine olumlu etkileri olduğunu belirten Oğuztürk, bu şekilde devam etmesi hâlinde vaka sayılarının tekrar 10 binlik rakamların altına inebileceğine dikkat çekti. Tam kapanma sonrası hastane doluluk oranlarında da ciddi bir düşüş olduğuna vurgu yapan Oğuztürk, yalnızca yatan hasta oranında değil, Kovid*19 şüphesiyle hastaneye başvuran sayısında da bir azalma yaşandığını aktardı.

“Vaka sayıları %40 azalmış durumda” 

Tam kapanma sürecinin, Ankara Şehir Hastanesi’nde ciddi anlamda olumlu bir etki gösterdiğini ifade eden Hakan Oğuztürk, sözlerine şöyle devam etti:

“Tam kapanma sürecinin başladığı günden bu yana vaka sayılarına ilişkin ciddi bir düşüş söz konusu. Son birkaç günde özellikle yaşanan düşüşler bizleri fazlasıyla mutlu ediyor. Şu an 10 binli rakamları görüyoruz. Yaşamını yitiren vatandaşlarımızın sayısı da 300’lerin altına düştü. Tabii biraz daha düşüşe ihtiyaç var. Bu çerçevede Kovid-19 tedbirlerine uyulması fazlasıyla arz ediyor. Fakat genel anlamda, vaka sayılarındaki düşüşün, Ankara Şehir Hastanesi Acil Kliniği özelinde rakamlara yansıdığını belirtebilirim. Şu an ki vaka sayılarımız 2-3 hafta öncesine göre yüzde 40 azalmış durumda. Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği, bütün Lovid-19 vakalarının ilk giriş kapısı özelliği taşıyor. Ayrıca biz yalnızca Ankara halkına hizmet vermiyoruz, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden gelen hastaları da kabul ediyoruz. Dolayısıyla vaka sayılarımızda bir azalma olduğunu açık ve net bir biçimde söyleyebiliriz. Hem acil servis hem de yoğun bakım açısından bir problemli durum söz konusu değil. bundan daha fazla hastaya profesyonel bir şekilde hizmet ettiğimiz süreçleri de yaşadık. Sağlık çalışanları olarak şu an, Kovid-19 hastaları bağlamında çok sıkıntılı bir durumun yaşanmamasının mutluluğunu yaşıyoruz”

“Vaka sayıları 10 binin altına düşebilir”

Alınacak tedbirler ve vatandaşların buna uyum sağlamasıyla birlikte aşılamadaki gelişmeler göz önünde bulundurulduğunda vaka sayılarındaki düşüşün devam edeceğini ifade eden Oğuztürk, kısa bir süre içinde vaka sayılarında 10 binin altını görebileceklerine dikkat çekti:

“Kısa bir süre içinde vaka sayılarında 10 binin altı rakamları görebileceğimizi düşünüyorum. 5 binli rakamları da inşallah göreceğiz. Görmek de zorundayız. Eskiye duyulan özlemi gidermeyi ve eski yaşamımızı istiyorsak vakaların çok daha aşağı inmesi gerekiyor. Aşı ile beraber tedbirlere mutlaka uyum sürecini sürdürmemiz gerekiyor. Bu, herkesin bildiği bir durum. Sonuç olarak biz 17 Mayıs sabahında eski günlerimize uyanmayacağız. Bu kapsamda da önlemlerin kademeli bir şekilde esnetilmesi söz konusu olabilir. Hepimizin bildiği üzere günlük vaka sayıları, hastanelere yatışlar ve günlük yaşamını yitiren sayısı, insanların bir şekilde tedbirlere uymasını azaltacak biçimde düşerse kademeli geçiş anlamında hızlı bir dönem bizi bekleyebilir. Bu da tamamen elimizde olan bir durum. Düşmüş değerleri inşallah hep beraber görürüz”

Yorumlar (0)