Pika adlı kedi için özel ayakkabı tasarlandı

Aniden rahatsızlanan 3 yaşındaki Pika adlı kedinin yardımına uzman veteriner Hasan Sarı yetişti. Yürüme kabiliyetini tamamen kaybettiği anlaşılan kediye takılacak protezin ayakkabı kısmını 3D yazıcısıyla tasarlayarak 4 aylık tedavinin ardından kediye takan veteriner, kedinin yürüme problemine ilaç oldu

YAŞAM 27.09.2021, 17:22 28.09.2021, 10:19
Pika adlı kedi için özel ayakkabı tasarlandı

Kuşadası’nda ikamet etmekte olan Mert Gündoğan’ın kedisi 5 ay önce aniden hastalanarak İzmir’de bulunan bir veterinerin kapısını çaldı. Uzman veteriner hekim Hasan Sarı’nın muayene ettiği Pika’nın yaşadığı damar tıkanıklığı sebebiyle artık yürüyemeyeceği anlaşılınca alternatif çözüm yolları arandı.

Arka ayaklarında yürüme hissi tamamen kaybolan Pika’nın yeniden ayaklanabilmesi için ‘kemik içi protez’ adı verilen tedavi yöntemini uygulamaya karar veren genel cerrahi ortopedi ve travmatoloji konusunda uzmanlığı bulunan Hasan Sarı bunun üzerine çalışmalarına başladı.

Pika’nın yeniden yürüyebilmesi için 3D yazıcı kullanarak bir ayakkabı tasarlayan veteriner daha sonra birçok ameliyat geçiren ve özel protez takılan Pika’yı iyileştirip yürütmek için çok uğraştıklarını anlattı.

“Uzun bir süreç oldu”
Yaptıkları incelemeler sonucunda kedinin arka 2 ayağının topuk eklemine yakın kısımda kangrenleşme teşhisi koyduklarını anlatan Sarı, yaşadıklarını şöyle anlattı. "İlk olarak yumuşak dokulara odaklanarak tedavi etmek istedik. Ve sahibine Pika’nın tekrar yürüyebilmesi için adına çılgın diyebileceğimiz bir proje teklifi yaptık. Daha sonra kaval kemiklerinden birini aşağı yukarı yarısından diğerini ise 3/1’lik kısmını ampüte ettik. İmplant tedavisinden bir süre sonra yumuşak dokuda iyileşmeler görünce protez sürecini başlattık. Protezin ayakkabı şeklindeki kısmını 3D yazıcı ile tasarladık. Kalıp hazırlayarak döküm yaptık. Tam istediğimiz gibi bir sonuç elde ettik. Pika, 4 aylık çok zor bir tedavi sürecinin ardından taburcu olacak. Onun sağlığına kavuşarak tekrar yürüyebilmesi bizi ve tüm emek veren arkadaşlarımızı çok memnun etti”

“Kucağımda teslim ettim, yürüdüğünü görerek teslim aldım”

 Kedinin sahibi olan Mert Gündoğan ise tedavi sürecinde zaman zaman çok endişe duyduklarını ve can dostunu kaybetmenin korkusu yaşadığını ifade etti.
Uzman veteriner Hasan Sarı ile tanışmaktan dolayı çok mutlu olduğunu ve onun sayesinde Pika'nın yeniden hayata döndüğünü ve yürüyebildiğini anlatan Gündoğan, “Pika, kendine özel olarak tasarlanan ayakkabı aparatının olumlu sonuçlar vermesi sayesinde yeniden ilk adımlarını attı ve yürümeye başladı. Pika'yı kendi ellerimle kucağımda teslim ettiğim yerden onun yürüdüğünü görerek teslim aldım. Artık eskisi gibi yine dışarıda park ya da deniz kenarında dolaşıyoruz" açıklamasını yaptı.

Yorumlar (0)