"Perili Köşk"ün sahibi icralık oldu!

Kadıköy'de "Perili Köşk" olarak bilinen tarihi Ragıp Paşa Köşkü, alacaklı bankaların icra takibi yüzünden satılacak.

YAŞAM 14.02.2020, 15:05
"Perili Köşk"ün sahibi icralık oldu!

İstanbul Kadıköy'e bağlı Caddebostan'da bulunan ve "Perili Köşk", "Saray Yavrusu" ve "Küçük Dolmabahçe" isimleriyle de bilinen tarihi Ragıp Paşa Köşkü, bir süredir icra tartışmasının gündemindeydi.

Mülk sahibi hakkında bankalarca başlatılan icra takibi yüzünden satışa çıkan köşkte İstanbul Anadolu Adliyesi'nin 5. ve 10. icra müdürlükleri tarafından kıymet takdir çalışmaları devam ediyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, köşke Değerli Konut Vergisi'ni de hesaba katarak 234 milyon lira paha biçti.

Osmanlı Padişahı II. Abdülhamid'in mabeyincisi Ragıp Paşa'nın isteği üzerine Sirkeci Garı'nın da mimarı olarak bilinen Prusyalı August Carl Friedrich Jasmund tarafından 1906'da yapılan köşk, Cemil Topuzlu Caddesi'nde bulunuyor. 27 dönüm bahçe içerisinde olan ünlü köşk, İstanbul'un Kadıköy ilçesinin de bir sembolü olarak biliniyor.

114 yıllık köşkün tavanları, eritilmiş altın varaklarla süslendirilmiş. Zamanında 40 bin altın harcanarak yapıldığı belirtilen köşkün denize bakan kısmında bir de kule bulunuyor. Köşkün karaya bakan çift kanatlı ve oymalı büyük demir kapısının karşısında ise iki adet oldukça güzel bina var. İki binanın selamlık olarak kullanılanı geçtiğimiz yıllarda yıkılıp yerine apartman yapıldı.

1920 yılında Ragıp Paşa'nın burada hayatını kaybetmesinin ardından köşkün mülkiyeti başkalarına geçti. Uzun sürelerdir bakımsız kalan ve eski ihtişamını kaybeden köşk, yeni alıcısyla eski görüntüsüne kavuşabilir.

Yorumlar (0)