Pencereleri kapatın: Afrika tozu Türkiye’de

Son birkaç haftadır sürekli konu olan Kuzey Afrika çöl tozları bugün itibari ile Türkiye’ye geldi. Çöl tozlarının bugün ve yarın Doğu Akdeniz bölgesi ile Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu’da etkili olması bekleniyor. Türkiye’ye ulaşan toz bulutları Akdeniz’i etkisi altına alarak Mersin’e giriş yaptı. Araçların üstünde biriken tozlar vatandaşları şaşırttı. Ayrıca fırtınadan kaynaklı Aksaray-Adana yolu da trafiğe kapatıldı.

YAŞAM 18.04.2022, 15:41 18.04.2022, 18:18
Pencereleri kapatın: Afrika tozu Türkiye’de

Meteoroloji, Avrupa Uzay Ajansı ve AFAD’ın uyarı yaptıkları çöl tozları bugün, Türkiye’de kendini gösterdi. Kuzey Afrika üzerinden ülkjemize gelen çöl tozları, Akdeniz havzasını geçerek Mersin’e ulaştı.

Mersin’de yaşayan vatandaşlar bu sabah uyandıklarında araçlarını çöl tozu ile kaplanmış şekilde buldu.

İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, trafik güvenliğini sağlamak adına tedbir aldı. Bu kapsamda Aksaray-Adana yolu trafiğe kapattı. Ekipler, yollardaki araçları dinlenme tesislerine yönlendiriyor.

Diğer taraftan kent merkezinde etkisini gösteren rüzgar, evlerden bazılarının çatılarını uçurdu ve ağaçların devrilmesine sebep oldu.

Aksary-Adana yolu kapatıldı!

Kum fırtınasından dolayı Aksaray-Adana yolu ekipler tarafından trafiğe kapatıldı.

Şehirde sabah erken saatlerinden beri etkili olan kuvvetli rüzgar, trafikte de aksamalara sebep oldu.

Rüzgarın etkisi kent merkezinde hissedilirken, Aksaray-Adana kara yolunda ise kum fırtınası meydana geldi. 

Doğu Anadolu dikkat! Toz taşınması olabilir

Meteoroloji, Doğu Anadolu bölgesinde yaşayanları uyardı. Bölgede toz taşınması meydana gelebilir. Buna bağlı olarak da hava kalitesinde düşme, görüş mesafesinde azalma, ulaşımda aksamalar ve çamur şeklinde yağışlar gibi olumsuz durumlar yaşanabilir. Yetkililer yaşanabilecek tüm bu olumsuz durumlara karşı tedbirli ve dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

18 Nisan’a dikkat!

Haftalık hava durumunu yayınlayan Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 18 Nisan Pazartesi gününe dikkat çekti ve vatandaşları uyardı.

Kuvvetli sağanak ile toz taşınımının etkili olacağı uyarısı yapan Meteoroloji, ülkede hava sıcaklığının da düşeceğini kaydetti.

Afrika’dan yurdumuza giriş yapan çöl tozlarına karşı mecbur bir durum olmadıkça dışarı çıkılmamasını söyleyen uzmanlar, evdeyken de dikkatli olunması gerektiğini, pencerelerin ve kapıların mümkün oldukça kapalı kalmasının gerektiğini söyledi. Ayrıca uzmanlar, kronik nefes ile ilgili rahatsızlığı bulunan kişilerin önümüzdeki hafta çok daha dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.

Şırnak Valiliği uyardı: zorunlu değilse dışarı çıkmayın!

Ülkede medyada gelen toz taşınımına karşı Şırnak Valiliği, kentte yaşayan vatandaşları uyardı.

Valilik yaptığı açıklamada, son zamanlarda kent genelinde etkisini gösteren toz bulutunun havadaki toz partiküllerinin yanı sıra biyolojik unsurların da dolaşımda olması halinde tozların solunum yolu enfeksiyonlarına sebep olabileceği belirtildi.

Akciğer enfeksiyonu, KOAH, astım, kanser, bronşit, hamileler, çocuklar ve yaşlıların toz taşımı olması halinde olumsuz olarak en fazla etkilenebilecek kişiler olduğu ifade edilen açıklamada, zorunlu değilse bugün ve yarın dışarıya çıkılmaması gerektiği bildirildi.

"Görüş mesafesinde azalma, çamur şeklinde yağış, ulaşımda aksamalar ve hava kalitesinde düşme, gibi olumsuz durumlara karşı tedbirli ve dikkatli olunmalıdır" şeklinde yapılan açıklamada, dışarı çıkması zorunlu olan vatandaşların da maske takmaları gerektiği ifade edildi.

Kars Valiliği de vatandaşları uyardı!

Ülke genelinde etkisini gösterecek olan çöl tozlarına dair bir başka uyarıda Kars Valiliği’nden geldi. Yetkililer Karslı vatandaşları toz taşınımına karşı uyardı.

Valilik tarafından yapılan açıklamada, bölgede bugün Kuzey Afrika kaynaklı olan toz taşımının etkili olmaya başlayacağı ve 20 Nisan Çarşamba sabah saatlerinden sonra taşınmanın etkisini yitireceği açıklandı.

Açıklamada, kentte yaşayan vatandaşlar yetkililer tarafından uyarıldı. Vatandaşlardan hava kalitesinde düşme, görüş mesafesinde azalma, ulaşımda aksamalar ve çamur şeklinde yağışlar gibi olumsuz durumlara karşı tedbirli ve dikkatli olunması istenildi.

Yorumlar (0)