Patronlar sürülerin başına geçti: 5 bin TL maaşla çoban bulamıyorlar

Sivas’ta küçükbaş sürü sahipleri 5 bin TL maaşla çoban bulamayınca sürülerinin başına kendileri geçmek durumunda kaldı. 

YAŞAM 08.02.2022, 15:58 08.02.2022, 17:14
Patronlar sürülerin başına geçti: 5 bin TL maaşla çoban bulamıyorlar

Sivas merkeze bağlı Karayün köyünde ikamet eden ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliğiyle geçimini sağlayan Hasan Tunçbaş, çoban bulamamaktan şikayet ediyor. 

‘Çoban aranıyor…’

Başka yetiştiriciler tarafından yüksek teklifler almaları üzerine çobanların, hayvanları bırakıp gittiğini belirten Tunçbaş, 200 koyuna bakması için 5 bin TL maaşla çoban bulamadığını ifade etti.

Diğer yandan yılın ilk kuzularının doğması, biraz olsun yüzleri güldürdü. Sürünün başında 24 saat boyunca durmak zorunda kalan Tunçbaş, 40 gün daha bu sürecin devam edeceğini ifade etti. 

Çoban bulamadığı için tek başına 200 hayvanına baktığını ifade eden Tunçbaş, “5-10 gündür 2022 yılının kuzuları doğmaya başladı. Şu anda kuzulama sürüyor. Geceleri uyanıp hayvanları kuzulatıyoruz. Oradan hiç ayrılmıyoruz. 1 ay 40 günlük gibi bir süre içinde doğumlar devam edecek. Çoban problemimiz çok, şu an bulamıyoruz. Afganlar var. Geçen yıl 2 bin 500-3 bin lira arasında çalışan çobanlar, bugün 4-5 bin arasında gelip hayvanlara bakmıyorlar. Çok mağdur ve sıkıntılı durumdayız. Afgan çobanlar, daha fazla fiyat veren olduğunda bırakıp gidiyorlar. Ben burada diyelim ki 3 bin 500 TL verdiğim bir çoban, farklı bir yerden 200 TL daha çok teklif aldığında direkt bırakıp ayrılıyor. Bu durum da çiftçinin mağdur olmasına yol açıyor. Tek başıma şu an 200 hayvana bakıyorum. Yaz geliyor, Nisan döneminde çoban tutmam ve 4-5 bin TL’yi gözden çıkarmam gerek. Fakat yine bulamıyoruz, çalışmaya gelen 1 ay çalışıp gidiyor” açıklamasını yaptı.

Yorumlar (0)