Pandemide 1 yılda İstanbul'un havası temizlendi

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) tarafından yapılan bir araştırma sonucuna göre koronavirüs salgınından sonra İstanbul’un hava kirliliğinde yüzde 10 oranında azalma görüldü.

YAŞAM 15.04.2021, 13:12 16.04.2021, 09:28
Pandemide 1 yılda İstanbul'un havası temizlendi

İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros’un başında olduğu ekip koronavirüs salgınının ortaya çıkmasının birinci yılında kentteki hava kirliliği üzerine çalışma yapıldı.

İstasyonlardaki hava kirliliği oranına bakıldı

Ortaya konulan çalışma kapsamda, belediyeler ve İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü hava kelitesi ölçüm istasyonlarındaki azotdioksit (NO2) hava kirliliği oranı incelendi.

Elde edilen sonuçlara bakıldığında ise İstanbul genelinde hava kirliliğinin salgının ortaya çıkmadan önceki yıla oranla yüzde 10 oranında azaldığı ve daha temiz olduğu ortaya çıktı.

Sadece Esenler’de artış görüldü

Yapılan araştırma neticesinde ilçelerin hava kalite düzeyleri de ortaya çıkarıldı.

Buna göre hava kirliliği yalnızca Esenler’de yüzde 1 oranında artış gösterirken Başakşehir, Ümraniye, Fatih ve Esenyurt’ta ise hava kirliliği yüzde 15 ile 24 oranında azalma gösterdi.

"İnsanlık için en büyük engel hava kirliliği”

İnsanlık için en tehlikeli durumun hava kirliliği olduğunu ifade eden İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros,  hava kirliliğinin ise sanayileşmeye bağlı olarak ortaya çıktığını söyledi.

Dünya genelinde yılda 7 milyon kişinin hava kirliliğine bağlı nedenlerle yaşamını yitirdiğini kaydeden Toros, hava kirliliğinin birçok hastalığı da tetiklediğini belirtti.

Toros, "Koronavirüsle beraber dünya genelindeki kısıtlamalarla insan hareketliliğinin düşürülmüş olması doğal olarak karbon salınımını azaltmış oldu. Bizde buna istinaden metropol kent İstanbul’un hava kalitesi değerlerine baktık. Düşündüğümüz gibi İstanbul genelinde hava kirliliği oranında yüzde 10’luk bir azalma olduğunu gördük. Eğer kaynaklar verimli kullanılır ve israfa son verilirse hava kirliliği daha çok azalmış olur” dedi.

Yorumlar (0)