Özel okulun fahiş zam kararına mahkemeden ret!

Antalya'da yasal sınırın üzerinde zam yapan bir özel okul, iki öğrencinin kaydını yenilemedi. Yasal sınır olan yüzde 65'lik zam farkını okulun hesabına yatırdığını bildiren veli, çocuklarının okul kaydının yenilenmesi için Antalya 1. Tüketici Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkeme, veliler lehine emsal bir karar verdi.

YAŞAM 10.05.2023, 15:31 Hakan Öksüz
Özel okulun fahiş zam kararına mahkemeden ret!

Antalya'da iki çocuğunu gönderdiği özel okulun yüzde 65'lik zam kararı üzerine veli M.T.G, belirlenen 2023-2024 yılı eğitim öğretim yılı ücretini ödedi. Özel okul ise Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen zam sınırını aşarak daha fazla talepte bulundu. Ortaokuldaki çocuk için 94 bin lira, ilkokuldaki çocuk için ise 106 bin lira istendi. 

Velinin bunu kabul etmemesi üzerine özel okul, iki öğrencinin kayıtlarını yenilemedi. Duruma itiraz eden veli M.T.G, özel okul kayıtlarının mayıs bitmine kadar yenilenmesi gerektiğini bildirdi. Kayıtların ay sonuna kadar yenilenmemesi durumunda çocuklarının okul kayıtlarının silineceğini bildiren veli, Antalya 1. Tüketici Mahkemesi'ne başvurdu.

Öğrencilerin okul kayıtları yenilendi

Açılan davada tarafların taleplerini değerlendiren Antalya 1. Tüketici Mahkemesi, özel okullarda 2023-2024 eğitim-öğretim yılı için yapılacak ücret artışlarının, bir önceki yıla kıyasla yüzde 65 olabileceğini hatırlattı. Bu yasal artış oranının öğrencilerin velisi tarafından hesaba yatırıldığı kaydedildi. Öğrencilerin okul kayıtlarının yenilenmesi kararlaştırıldı.

Avukat Berk Selçuk: "Emsal bir karar verildi"

Özel okulların yüksek zam taleplerine ilişkin Antalya 1. Tüketici Mahkemesi tarafından emsal bir karar verildiğini kaydeden müşteki avukatı Berk Selçuk, "Veliler buna isyan ediyor artık. Etüt gibi ek hizmetleri bahane göstererek zam yapıyorlar. Yasalar son derece açık. Bunu bahane göstererek yüzde 65'ten fazla zam yapamazsınız. Bu karar, veliler lehine emsal niteliktedir." dedi.

Yorumlar (0)