Osmaniye'de kalıcı konutların yapımına ne zaman başlanacak?

Osmaniye'de tepit edilen ağır hasarlı 450 binadan 300'ünün yıkıldığı kaydedildi. Kentte yeni yapılacak konutlarla ilgili zemin etüt çalışmalarının başladığını kaydeden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Mücahit Demirtaş, "Mart bitmeden kazma vurulur." dedi.

YAŞAM 09.03.2023, 12:09 09.03.2023, 18:03 Hakan Öksüz
Osmaniye'de kalıcı konutların yapımına ne zaman başlanacak?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Mücahit Demirtaş, depremin yıkıma uğrattığı Osmaniye'deki konut yapımına ilişkin bilgi verdi. Depremde yaşanan hasarı onarmak ve insanların mağduriyetini gidermek için başlatılan çalışmaların devam ettiğini vurgulayan Demirtaş, "Osmaniye genelinde hasar tespit çalışmaları sona erdi. İtiraz süreçlerinin sonunda yeni liste açıklanacak. Kentteki ağır hasarlı binalar yıkılacak." ifadelerini kullandı.

"Ağır hasarlı 450 binadan 300'ünü yıktık"

6 Şubat'taki depremler ve daha sonra yaşanan artçı sarsıntılarla yıkılan ya da ağır hasar alan binaların bulunduğunu kaydeden Demirtaş, "Riskli görülen binaların yıkılması için hasar tespitlerinin sonucu beklenmiyor. Acil kategorisine alınarak bu binaları da yıkıyoruz. Osmaniye genelinde 'acil yıkılacak' olarak kodlanan 450 binadan 300'ü yıkıldı. Yıkımın ardından oluşan molozun dökülmesi için bir bölge belirlendi. Molozlar oraya döküldü." dedi.

Kıymetli eşyaların molozlardan çıkarılması ve sahiplerine teslimi

Yıkılan binalardan 1 milyon 100 bin metreküp hafriyatın çıkacağını öngördüklerini belirten Demirtaş, "Buralardan çıkarılacak demir, beton ve molozların geri dönüşümüyle ilgili çalışmalar var. Kompresörler yardımıyla beton parçaları yeniden kullanılmak üzere ayrılıyor. Binalardaki kıymetli eşyaların çıkarılması için de bir çalışma mevcut. Emniyet güçlerinin gözetiminde yapılan çalışmalarda çıkarılan değerli eşyalar, sahiplerine ulaştırılacak." değerlendirmesinde bulundu.

"Mart bitmeden kazma vurulur"

Osmaniye'de toplamda yapılması gereken konut sayısının yaklaşık 15 bin olacağını vurgulayan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Mücahit Demirtaş, "Bu sayı, ağır hasarlı binaların da yıkılmasıyla ortaya çıkacak ihtiyacı temsil ediyor. Zemin etüt çalışmaları başladı. Bu binaların nerelerde inşa edileceği araştırılıyor. Mart ayı bitmeden inşaatların temellerinin atılacağı tahmin ediliyor." dedi.

Yorumlar (0)