Orman yangınlarına karşı hazırlıklar tamamlandı

Orman Genel Müdürü Karacabey, 21 bin kara personeli, 20 uçak ve 55 helikopterle hazır olduklarını belirtti. Olası kötü bir senaryo karşısında İçişleri Bakanlığı ile Milli Savunma Bakanlığı bünyesindeki 2 uçak ve 25 helikopterin de araç filolarına katılacağını kaydeden Karacabey, Moldova’dan kiralanan yangın söndürme helikopterini de Antalya’da basına tanıttı. 

YAŞAM 26.05.2022, 13:47 27.05.2022, 09:00
Orman yangınlarına karşı hazırlıklar tamamlandı

Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı hizmet veren Orman Genel Müdürlüğü’nden Antalya Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, yurt genelinde yaz aylarında yaşanması muhtemel olan orman yangınlarına karşı hazırlıkların tamamlandığını duyurdu. Özellikle yaz döneminde Antalya’da sık sık yaşanan yangınlara karşı hem kendi araç filolarının olduğunu hem bakanlıklardan verilecek araçların olduğunu ifade eden Karacabey, olası bir yangına karşı Moldova’dan da yangın söndürme helikopteri kiralandığını duyurdu. 



“Ekiplerimiz, bu sene için hazır durumda”

Güver Uçurumu’nda hazır bekletilen helikopterde 2 pilot teknisyen olmak üzere 16 personelin görev yapmasına imkan veriliyor. 2,5 ton su taşıma kapasitesine sahip olmak helikopter, ekim ayı sonuna kadar kiralandı. Öte yandan Antalya genelindeki kritik noktalarda da 10 helikopterin göreve hazır olacağı duyuruldu. Antalya’da hazırlıkları yerinde inceleyen Bekir Karacabey, 2022 senesi için yapılan hazırlıkları şu şekilde ifade etti: “2022’nin beşinci ayının sonuna geldik. Artık mayısın son haftası itibarıyla orman yangınlarına karşı tüm hazırlıklarımızı tamamlamış olduk. Ekiplerimiz, bu seneki olası durumlara karşı hazır durumda.”



“İlerleyen günlerde hava sıcaklıkları yükselecek”

“Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden aldığımız bilgiye göre ilerleyen günlerde hava sıcaklıkları hayli yükselecek ve nem de düşecek. Bu durumu göz önünde bulundurarak ekiplerimizi teyakkuz haline getirdik. Bizim hazırlıklarımız hava şartlarına göre olur. Tabi önceliğimiz, yangının çıkmaması. Bu kapsamda vatandaşlarımıza uyarılarda bulunduk. Köy sakinlerimize eğitimler verdik. İnşallah bu sene daha az yangınlı bir dönem olacak. Hiç yangın çıkmayan bir sezon olmasını temenni ediyorum. Bu sene uçak sayımızı 20’ye, helikopter sayımızı 55’e çıkardık. Bu sayılar şehrimiz için önemli bir güç. Hava araçlarının tek seferde atacağı su kapasitesi 300 tona yükseltildi. Kiraladığımız ve çalıştıracağımız hava araçlarına ek olarak da İçişleri Bakanlığı ile Milli Savunma Bakanlığı’nın hazır beklettiği hava araçları var. İhtiyaç dahilinde bakanlıklardan da 2 uçak ve 25 helikopter alabileceğiz.”



“Yeni sezonda farklı ülkelerden araçlar alacağız”

“Yeni sezonda araç filomuz, farklı ülkelerden araçlarla genişletilecek. Orman Genel Müdürlüğü olarak yerli güç oluşturulması için hazırlık yaptıklarını ifade eden Karacabey, helikopter ve uçak satın alınması hakkındaki sürecin başladığını, ihalelerin şu anda devam ettiğini ifade etti. İnşallah kısa sürede sonuç alacağız. Öte yandan Çanakkale’den Hatay’a kadar olan orman varlığımızın yüzde 55’lik kısmını barındıran Antalya için daha hassas durumdayız. Kara araçlarımızla beraber toplamda 21 bin personelimiz olası felaketlere karşı hazır.”

Yorumlar (0)