Ordu'da radyasyon paniği

Ordu’daki Radyasyon Erken Uyarı Sistemi Ağı (RESA) tarafından yüksek radyasyon belirlendiğine yönelik haberler tedirginlik yaratmıştı. Nükleer Düzenleme Kurumu, verilerde herhangi bir anormallik olmadığını bildirdi.

YAŞAM 23.05.2019, 13:59 23.05.2019, 14:07
Ordu'da radyasyon paniği

Ordu’da vatandaşlar bir süredir yüksek radyasyon ölçüldüğü şeklindeki haberler sebebiyle tedirgin olmuştu. Şehirde bulunan Radyasyon Erken Uyarı Sistemi Ağı (RESA) tarafından yüksek radyasyon ölçüldüğü iddia edilmişti.

Nükleer Düzenleme Kurumu (NDK) Ordu’daki RESA sisteminde ölçülen verilerde herhangi bir anormallik olmadığını açıkladı. Açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

“RESA istasyonlarının kuruluş amacı olası bir nükleer kazada atmosfere yayılacak ve ülkemizi etkileyebilecek bir radyoaktif serpintinin erken tespitidir. Ordu’da bulunan RESA istasyonu tarafından ölçülmüş söz konusu veriyle ilgili olarak bölgede bulunan diğer istasyonlara bakıldığı zaman herhangi bir anormalliğin olmadığı görülmektedir. Ayrıca söz konusu istasyondan yüksek veri öncesi ve sonrasında elde edilen diğer verilerin de normal sınırlar içinde olduğu görülmektedir.

Söz konusu haberlere kaynak olan EURDEP verilerinde de ölçülen yüksek değerin doğrulanmadığı belirtilmektedir. İstasyonun bulunduğu çevrede de olaya neden olabilecek herhangi bir çalışma olmadığı öğrenilmiştir. Ayrıca bölgede yer alan diğer RESA istasyonlarından gelen verilerde herhangi bir anormallik bulunmamaktadır.

Sonuç olarak söz konusu yüksek verinin zaman zaman elektronik sistemlerde olabilen bir sapmaya bağlı olduğu ve endişe edilecek herhangi bir hususun bulunmadığı değerlendirilmektedir.”

Yorumlar (0)