Ömerli Barajı'na çekilen teller, birçok canlının ölümüne neden oldu

İstanbul Büyük Şehir Belediyesine bağlı olan İSKİ'nin, geçen yıl Ömerli Barajında çalışmaların barajda bulunan canlılara büyük zarar verdiği belirlendi.

YAŞAM 16.04.2021, 13:04 17.04.2021, 16:54
Ömerli Barajı'na çekilen teller, birçok canlının ölümüne neden oldu

Ömerli Barajı içine dikenli tellerin çekilmesi sebebiyle, barajdaki canlılar, bu tellere takılarak hayatını kaybediyor.

Barajın içine dikenli tel çekildi

İddiaya göre İSKİ, geçen sene Ömerli Barajı’nın için dikenli tel çekmiş, geçen sene düşük su seviyesi nedeniyle suyun üstünde kalan teller, bu sene özellikle 2021’in ilk 3 ayıyla beraber su seviyesi yükselince suyun altında kaldı. Barajlarda yaşam süren balıklar, yumurtlayabilmek için debisi düşük olan kesimlere geçmesi gerekirken bu dikenli teller balıkların hareket alanlarını engelleyerek onların, debisi düşük kesimlere geçişini engelliyor. 

Belirlemelere göre bu balıklar, hareket hâlindeyken dikenli tellere takılarak ya büyük yaralanmalara maruz kalıyor ya da ölüyorlar. Balıklar dışında barajın etrafında yaşayan pelikan, ördek, karabatak gibi canlılar da bu suyun altındaki dikenli tellere takılmaları sonucu büyük zarar görüyor.

Ömerli Barajı gönüllüleri, bu suyun altında kalan dikenli tellerin acilen kaldırılmasını talep ediyor. Ayrıca her gün gönüllülerden bir kişi, yumurtlamak için debisi düşük alanlara gelmeye çalışan balıkların, kepçeyle avlanmasını engellemek için nöbet tutuyor. Bu baraja çekilen tellerin bir mühendislik hatası olduğunu dile getiren gönüllüler, bunların, baraj içindeki canlı popülasyonunu olumsuz etkilediğini, canlıların yaşamını kaybettiğini ve bir an önce İSKİ’nin, bu dikenli telleri sökmesi gerektiğini ifade etti.

"Bu tellerin kaldırılmasını talep ediyoruz"

Ömerli Barajı gönüllülerinden biri olan Kadir Betüs, konuya ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

“Geçen sene İSKİ bu bölgede dikenli tel çalışması gerçekleştirdi. Yapılan yanlış hesaplama ile diktikleri dikenli teller bu sene, suyun altında kaldı. Dikenli teller, yumurtalarını bırakmak için buraya gelen balıklara büyük zarar veriyor. Kuşlar, karabataklar, pelikanlar ve diğer ördek türleri burada yaşıyor. Bu hayvanlar bölgeden geçtiklerinde teller yüzünden yaralanıyor. Hayvanlar bu bölgeden geçemiyor ve geçemedikleri için de üreme yapamıyorlar. Bu yüzden balıkçılar ile tartışmalar yaşanıyor. Bu bölgeye geçen balıkları kepçe ve olta ile avlıyorlar. Burada biz de sorun yaşıyoruz. Tek isteğimiz barajdaki dikenli tellerin kaldırılması. Geçtiğimiz gün 4 hayvanın ölüsünü biz kendimiz çıkardık.”

Yorumlar (0)