Ölen sahibinin mezarından bir an olsun ayrılmayan bekçi köpeği Bobby'nin acıklı hikayesi

160 yıldan uzun bir süre önce, Skye Terrier cinsi bir bekçi köpeği İskoçya tarihinin en ünlü köpeği olmak üzereydi.

YAŞAM 30.10.2019, 10:30 01.11.2019, 09:53
Ölen sahibinin mezarından bir an olsun ayrılmayan bekçi köpeği Bobby'nin acıklı hikayesi

1850'de, karısı Jess ve oğlu John'la birlikte John Gray adında bir bahçıvan, Edinburgh İskoçya’ya taşındı. Bahçıvan olarak iş bulamadığı için, Edinburgh Polis Gücüne gece bekçisi olarak katılarak çalışma fırsatını buldu. Uzun kış gecelerinde ona eşlik etmesini için John, ortağı olarak küçücük bir Skye Terrier seçti ve minik köpeğin adını da Bobby koydu. John ve Bobby, Edinburgh'un eski Arnavut kaldırımlı sokaklarında dolaşan tanıdık yüzler haline geldiler. Kış ve yaz demeden her şeyi beraber yapan sıkı dostlardı.

Sahibini hiç yalnız bırakmadı

Sokakta geçirdiği yıllar John’u oldukça hırpaladı ve tüberküloz tedavisi görmeye başladı. Ancak John, 15 Şubat 1858'de hastalığı yüzünden hayatını kaybetti ve Greyfriars Kilisesi bahçesine gömüldü. Sevimli bekçi köpeği Bobby, çok geçmeden, en kötü hava koşullarında bile dostunun mezarını terk etmeyi reddettiğinde yerel halkı oldukça etkiledi.

Bahçıvan ve Greyfriars'ın bekçisi, Bobby'i her defasında bahçeden çıkarmaya çalıştı. Başaramayacaklarını analdıklarında vazgeçtiler ve John Gray’in mezarının yanındaki masanın altına çuval bezi yerleştirerek Bobby’e kalması için bir yer yaptı.

Herkes Bobby'nin günlük rutinini takip etmeye başladı

Bobby’nin şöhreti Edinburgh’a yayıldı. Neredeyse her gün insanlar bahçenin girişine toplaşıp, Bobby’nin her öğlen saat 1’de kaleden atılan top sesini duyduğunda, mezarlıktan çıkıp, sahibinin sağlığında her gün yaptıkları gibi Traills Coffee House’a öğle yemeğine gidişini izlerlerdi. Bobby, yemek yemek için de yerel bir marangoz ve tabut yapımcısı olan William Dow'u da takip ederdi çünkü ölen sahibiyle William Dow beraber aynı yerde yemek yerlerdi. 

O hala kaybettiği sahibine sadık

1867'de, şehirdeki tüm köpeklerin ruhsatlandırılmasını gerektiren veya imha edilmelerini gerektiren yeni bir yönetmelik kabul edildi. Sir William Chambers (Edinburgh Lordu) Bobby’nin lisansını ödemeye karar verdi ve ona “Lord Provost 1867 lisanslı Greyfriars Bobby” yazılı pirinç tasmasını verdi.  Edinburg halkı, Bobby'nin bakımını üstlendi, ancak o hâlâ kaybettiği sahibine sadıktı. Sevimli Bobby, on dört yıl boyunca yani kendi ölümüne kadar sahibinin mezarını sürekli ziyaret etmeye ve korumaya devam etti.

Heykeli dikildi

RSPCA Kadınlar Komitesi Başkanı Barones Angelia Georgina Burdett-Coutts, o kadar derinden etkilendi ki, Belediye Meclisinden Bobby heykeli olan bir granit çeşme dikme izni vermesini istedi. Yıllar geçtikçe, bir Disney filmi de dahil olmak üzere bu hikaye hakkında filmler ve videolar hazırlandı. Ayrıca bir Edinburgh oyuncak şirketi popüler bir Greyfriars Bobby oyuncağı yaptı. Sahibinin gömüldüğü bahçeye de turlar düzenlenmektedir.

Bobby'nin heykeli, Bobby's Bar adlı barın yanı sıra, ünlü bir turist durağıdır ve dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçilerin hikayesini öğrenmek ve fotoğraflarını çekmek için Greyfriars'a gelmesini sağlar. (Bazı insanlar iyi şanslar için burnunu ovalar, ancak şimdi iki kez restore edilmesi gerektiği için yavaşça yapmaları istenir).

Yorumlar (0)