O mesaj 46 sene sonra anlaşıldı!

Doğa üzerine araştırmalar yaparak, Karabük’ün tarihi hakkında incelemelerde bulunan Cemil Belder, 46 yıldır kimsenin fark edemediği bir mesajı ortaya çıkardı. 

YAŞAM 03.04.2022, 17:43 04.04.2022, 14:41
O mesaj 46 sene sonra anlaşıldı!

Karabük tarihi üzerine incelemeler ve araştırmalar yürüten Belder, eline geçen ve 46 sene öncesinden kalma olduğu öğrenilen bir uçak fotoğrafında bambaşka bir hikâye keşfetti. 1976 senesinde gökyüzünden çekilen karede Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları yakınlarındaki bir dağın üzerinde “Barışta ter dökmeyen savaşta kan döker” yazısını tespit eden Belder, 46 yıldır fark edilememiş bir durumu ortaya çıkarmış oldu. 


Araştırmacı Cemil Belder

Arşivlerden fotoğrafa ulaşmayı başardı

Dağın üzerindeki yazı ile ilgili kimsenin bilgisi olmadığını belirten bir makaleyi ortaya çıkaran Belder, çeşitli kurumlarla temasa geçerek arşivlerden 1976 senesinde havadan çekilmiş olan bu fotoğrafa ulaşmayı başardı. Eline geçen fotoğrafı uzun süre araştıran Belder, gerekli düzenlemeleri de yaptıktan sonra fabrikaların yakınlarındaki alanda, vatandaşların görebileceği düzeyde ve yaklaşık olarak 50 metrelik bir büyüklüğe sahip olan bir yazının varlığını keşfederek ortaya çıkarmış oldu. Dağın bir cephesinde yer alan yazının bölgedeki insanlara ve çalışanlara motivasyon sağlaması hedefiyle yazıldığı, üzerinde ise “Barışta ter dökmeyen, savaşta kan döker” ifadelerini yer aldığı belirlendi. 

“Bu önemli yazıyı ortaya çıkarmış olduk”

Gerçekleştirdiği detaylı araştırma ile ilgili açıklamalarda bulunan Belder, önemli bir tespit yapmış olmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Yaklaşık 46 senelik havadan çekilmiş bir fotoğrafa ilgili kurumlarımızın da yardımlarıyla ulaştım. Bu fotoğraf üzerine gerçekten çok çalıştım ve inceledim. Bu incelemeler sonucunda dağın cephesinde bu önemliyi ortaya çıkarmış olduk. Yaklaşık 50 metrelik bir büyüklüğe sahip bir yazı. Gerekli çalışmaları yaptıktan sonra üzerinde ‘Barışta ter dökmeyen savaşta kan döker’ yazısının yer aldığını fark ettik. Beni en etkileyen konu ise böylesine önemli bir yazının geçmiş dönemde bilinmiyor olmasıydı. Bu yazının bölgedeki insanlara ve çalışanlara motivasyon sağlamak amacıyla hazırlandığını düşünüyorum” şeklinde konuştu. 

Savaş yıllarında daha net anlaşılıyordu

Dağın üzerinde bulunan ve büyük merak uyandıran yazının savaş yıllarında daha net bir şekilde anlaşılabildiğinin altını çizen Belder, aradan geçen bunca seneye rağmen böylesine önemli bir sözün hala Türk halkının kalbinde olduğunu söyledi. 

Yorumlar (0)