Nisan ortasında kış geri geldi! 20 santimetreyi aştı... 'İlk kez görüyorum'

Nisan ayının ortasına geldiğimiz günlerde sürpriz bir biçimde, yurdun birçok kenti, kar yağışı ile birlikte adeta beyaza büründü.

YAŞAM 13.04.2022, 15:15 13.04.2022, 15:23
Nisan ortasında kış geri geldi! 20 santimetreyi aştı... 'İlk kez görüyorum'

Yurdun birçok kentinde, nisan ayının ortasında kar yağışının etkili olduğu görüldü.

Bingöl 

Sürpriz bir biçimde nisan ayının ortasında kar yağışının etkili olduğu Bingöl'ün Karlıova ilçesinde yaşayan vatandaşlar, ''Bugün 13 Nisan ve adeta ikinci kışı geçiriyoruz. İlkbaharı bir türlü göremedik'' dedi.

Bingöl'ün Karlıova adlı bin 940 rakımlı ilçesinde, akşam saatlerinde başlayan kar yağışı, ilçeyi adeta beyaza bürüdü. Baharın ortasında kar yağışının etkili olduğu ilçede, kar kalınlığı 10 santimetreye kadar ulaştı. Ramazanın yeni gününe karla beraber uyanan esnaf, kürekle kar temizlerken, sürücüler ise araçlarının üstünde biriken karı temizledi.

Baharın ortasında kar sürprizi ile karşılaşan vatandaşlar, ikinci kışı yaşadıklarını söyledi. Vatandaşlardan Ahmet Ay, ''Bugün 13 Nisan ve ikinci kışı yaşıyoruz. Bir türlü ilkbaharı göremedik. Cümlemize kolay gelsin” ifadelerini kullandı.

Kastamonu

Kastamonu kent merkezinin yüksek bölgeleri gece saatlerinde etkisini hissettiren kar yağışı ile birlikte beyaza büründü.

Dün Kastamonu'nun yüksek bölgelerinde etkisini hissettiren kar yağışı, kent merkezini de beyaza bürüdü. Gece saatleri civarında kent merkezinin yüksek bölgelerinde etkisini hissettiren kar yağışı sabaha saatlerine kadar devam etti. Kent merkezinin yüksek bölgelerinde ikamet eden vatandaşlar, beyaz örtüyle güne uyandı.

Ardahan

Dün akşam Ardahan'da başlayan ve her geçen saat etkisini artıran kar, şehri beyaza bürüdü.

Ardahanlı vatandaşlar, kar yağışıyla güne uyandı. Kar kalınlığı kentte 5 santimetreyi bulurken, hava sıcaklıkları ise sıfırın altında 3 dereceye düştü. Sabah saatlerinde beyaz örtüyle güne uyananlar, iş yerlerinin ve evlerinin önünü temizlemeye çalıştı. Kentte etkisini her geçen saat artıran kar yağışı sebebiyle sürücüler de problemli anlar yaşadı. Bazı sürücüler ise buz pistine evrilen yollarda ilerleme konusunda zorlanırken, kayganlaşan yolda vatandaşlar, bir aracı iterek çıkardı.

Karın bereket olduğunu belirten Murat Morkoç, "Baharı görmeden yaz geçti. Ancak kar, Ardahan'a yakışıyor. Kurak geçen bir seneden sonra yağan kar, inşallah çiftçiye bereket şeklinde yansıyacak. Kar berekettir" sözlerini kullandı.

Ankara

Kar yağışı, Ankara'nın Kızılcahamam ilçesinde de etkisini hissettirdi. Baharın müjdecisi olarak değerlendirilen leylekler de kar yağışından etkilendi.

Kars

Nisan ayında kış mevsimini yaşayan kentlerden biri de Kars… Kars’ta gece saatlerinde başlayan kar yağışı, çevreyi tekrar beyaza bürüdü.

Kars'ta etkisini hissettiren yağmurlu ve soğuk hava, yerini kara bıraktı. Gece saatlerinde başlayan ve yoğun bir şekilde yağan kar, Karslıları oldukça şaşırttı. Kar kalınlığı kentte, 20 santimetreyi aşarken, birçok köy yolu ise ulaşıma kapandı.

“Millet denize giriyor ben kar kürüyorum”

İnsanların, Ege’de bulunan batıdaki kentlerde denize girdiğini söyleyen Güven Öztürk, “Nisan ayının ortasında kar kürüyoruz. Ege'de millet denize giriyor. Ben de kar kürüyorum” sözlerini kullandı.

Çiftçilerin, kar yağışı sebebiyle zor durumda kalabileceğini söyleyen Mehmet Aşasın, “Nisanın ortasında ilk kez görüyorum. Akşam yağmaya başladı ve arabayı sokakta bıraktım, sonra bir baktım araba çalışmadı. Görüntü olarak gerçekten çok güzel, ama çiftçimiz ve doğu için bu kadar kar hiç iyi değil.” şeklinde konuştu.

Kentte etkisini hissettiren kar yağışı, vatandaşları da hazırlıksız bir şekilde yakaladı. Sabahın erken saatlerinde işlerine gitmek isteyen vatandaşlar, kaldırımlarda yürüme konusunda zorlanırken, iş yerlerini açan esnaf ise kar temizledi.

Meteoroloji 12. Erzurum Bölge Müdürlüğü de daha önce kar ve don uyarısı yapmıştı.

Meteoroloji 12. Erzurum Bölge Müdürlüğü'nden gelen uyarıda, “Balkanlardan gelen soğuk havayla beraber Ardahan, Iğdır, Ağrı, Kars, Erzurum ve Erzincan illerinde hava sıcaklıklarının hissedilir seviyede azalması bekleniyor. Ülkemizin önemli bir bölümünde görüleceği tahmin edilen yağışların, başta yüksek kesimler olmak üzere zaman zaman kar ve karla karışık yağmur şeklinde olacağı öngörülüyor. 12 Nisan Salı günü ilk saatlerden sonra bölgenin yüksek yerlerinde zirai don riski bulunmaktadır. 17 Nisan Pazar gününe kadar beklenen zirai don riskine karşı tarımsal işlerle uğraşan vatandaşların, tedbirli ve dikkatli olmaları, kendi alanları için meteorolojik uyarı ve raporları dikkatle izlemeleri önem arz etmektedir” sözleri kullanılmıştı.

Yorumlar (0)