Nesli tükenen zambaklara bir de vatandaş zarar verdi!

Antalya'nın Alanya ilçesinde görülen, endemik ve nesli tehlike altında olan bir tür olan kum zambakları, henüz kimliği belirlenemeyen kişilerce söküldü.

YAŞAM 19.10.2019, 17:48
Nesli tükenen zambaklara bir de vatandaş zarar verdi!

Dünya Koruma Birliği tarafından, nesli tükenen hassas türler arasına alınan ve koruma altında olan kum zambakları, Alanya'da kimliği belirlenemeyen şahıslar tarafından söküldü ve sahile atıldı. Yeşilöz sahiline bulunan, topraktan sökülerek atılmış 4 kum zambağı sabah sahile gelen vatandaşlarca fark edildi. Vatandaşlar olanlara büyük tepki gösterdi. Edinilen bilgiye göre bu nadir zambaklardan bu yıl bölgede yalnızca 4 kök olarak görüldü. Hepsinin sökülmüş olması nedeniyle sahilde kum zambağı kalmamış oldu.

Zambaklara zarar verene ağır ceza

Sökülen zambakları gören vatandaşlar hemen jandarmaya haber verdi. Olay yerine gelen jandarma ekipleri incelemek adına zambakları aldı, zambaklara zarar veren kişi ya da kişileri bulmak için de çalışmalara başladı.

Çok derinde köklenen bir soğanlı bitki olan kum zambakları bölge florası için oldukça değerli. O nedenle bu zambakların yurt dışına çıkarılması dahi yasak. Ciddi bir koruma altında olan kum zambaklarını koparan kişiler için 60 bin 163 lira, zarar veren kurumlar için ise 300 bin 856 lira ceza uygulanıyor.

Yorumlar (0)