Naylon torbada toplanan mantar zehirliyor

Mikolog Jilber Barutçiyan, gıda zehirlenmelerine maruz kalmamak için mantarların naylon torbalar yerine sepetlerde toplanması yönünde uyardı.

YAŞAM 20.10.2021, 22:23 22.10.2021, 16:51
Naylon torbada toplanan mantar zehirliyor

Seminere iştirak etmek üzere Bolu'ya gelen Barutçiyan, basın mensuplarına, ülkemizin mantar yönünden zengin bir coğrafyada bulunduğunu söyledi.

Zehirli olması sebebiyle can kaybına neden olabilecek mantar çeşitlerinin bölgede bulunduğuna işaret eden Barutçiyan, yurttaşların değerli mantarları tercih etmek yerine tereddütlü olanlara eğilim gösterdiğini kaydetti.

"Güncel bilgi şart"

Barutçiyan, yurttaşların ormanlık alanlarda toplanan mantarların zehirli olup olmadığını bilme şansının olmadığının altını çizerek, şöyle konuştu:

"Zehirli ve zehirsiz mantarları ayırt edebilmek için geçerli hiçbir metot, teknik veyahut püf nokta yok. Mantarları bilimsel olarak araştırmak gerekiyor. 70 yıl evvel yazılan mantar kitaplarında zararsız olarak gösterilen türlerin bir kısmının zehirli olduğunu sonradan öğrendik. Güncel bilimsellik şart."

"Genellemelerden uzak durulmalı"

Yurttaşlar arasında doğru bilinen yanlışlar hakkında da konuşan Barutçiyan, "'Hayvan yediği için biz de yemeliyiz', 'mantar kurtlanmışsa zehirsizdir', bunların tamamı yanlış. Sütü akan mantarın zehirsiz olduğunu söyleyenler var, zehirli olup sütü akan da var, zehirsiz olup sütü akan da. Bu tarz düşüncelerden uzak durmak gerekir. Şahit olduğumuz ölümcül zehirlenmelerin tamamına yakını kırsal bölgelerden geliyor. 'Yaşlılar bilir' diyorlar. Yaşlılar mantar bilimi mi okumuş? Bu bir bilim dalı, her geçen gün güncellenen bir bilim dalı. Lütfen genellemelerden uzak duralım." dedi.

"Naylon torba kullanılmamalı"

Barutçiyan, mantarların toplanması hususunda halka eğitim de verilmesi gerektiğinin altını çizerek, sözlerini şu şekilde sonlandırdı:

"Mantarlar, kesinlikle naylon torbalar kullanılarak toplanmazlar. Hava sirkülasyonu olmayan ortamda bulunan mantarlar, kısa süre içinde bozulur, gıda zehirlenmelere sebep olur. Halkımız ne yazık ki naylon torba kullanmakta ısrar ediyor. Mantarlar sadece sepet kullanılarak toplanmalı. Bu tarz bilgileri bilmek önemli."

Yorumlar (0)