Muş’ta bir köy yok oldu

Muş’un Yukarıyongalı köyü, bir haftadır devam eden yoğun kar yağışı sebebiyle 2 metrelik kara gömüldü. Vatandaşlar, evlerinden açtıkları tünellerle dışarı çıkabilirken merkeze 50 kilometre uzaklıkta bulunan köyün tüm yolları kapandı. Ekipler, yolları açmak için çalışma başlattı ancak kar yağışı devam ettiği için ve iş makineleri tüm yollara giremediği için ulaşımı tamamen açmak mümkün olmuyor.

YAŞAM 14.03.2022, 08:59 14.03.2022, 10:35
Muş’ta bir köy yok oldu

Muş’ta bir köy, karın esiri oldu. Yukarıyongalı ismiyle bilinen ve kış mevsiminde sık sık kara gömülen köyün tüm ulaşımı yine kapandı. Bir haftadır devam eden kar yağışı sebebiyle büyük zorluklar çeken vatandaşlar, evlerinden açtıkları tünellerle dışarı çıkabilirken merkeze 50 kilometre olan yollar kapandı. Hastalık veya acil ihtiyaç durumunda evden çıkamayan 700 nüfuslu köy halkı, her sabah evlerinin çatısındaki ve önündeki karı kürüyor. 



İlkbaharı dört gözle bekliyorlar

1800 rakımlı ve 100 haneli köyün sakinleri, gözleri yolda ilkbahar mevsimini bekliyor. Ahırların, evlerin, yemlerin ve araçların tamamen kar altında kaldığı köyde adeta esaret yaşanıyor. Karayolları ve belediye ekipleri köy yolunu açmak için Yukarıyongalı’ya sevk edilse de kar kalınlığı ve yolun darlığı sebebiyle bazı yollardan geçemiyorlar. İş makinelerinin geçemediği yerleri ise köy halkı kepçe kürekle açmaya çalışıyor. 



“Evlerimiz arasında tüneller var”

Evler ve ahırlar arasında tüneller açarak birbirlerine ya da hayvanlarına gittiklerini belirten köy halkı, mart ayında hiçbir zaman bu kadar karla karşılaşmadıklarını, ilkbaharı beklerken yine kara gömüldüklerini ifade ediyor. 57 yaşında olan köy sakinlerinden biri, mart ayında hiç bu kadar yoğun kar yağmadığını kaydederken 79 yaşındaki köy sakini de 2 metrelik karın bir anda yağdığını; bu olayın en son 30 sene önce yaşandığını aktarıyor. 








Yorumlar (0)