Müsilaj tedbirleri meyvesini verdi: Yeniden görünür hale geldiler!

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, geçen sene müsilajın etkisi ile yaşamını yitiren deniz süngerlerinin, bu sene canlanmaya başladığını ifade etti.  

YAŞAM 06.05.2022, 10:54 06.05.2022, 17:41
Müsilaj tedbirleri meyvesini verdi: Yeniden görünür hale geldiler!

Geçen yıl, ismi müsilaj ile sürekli anılan Marmara Denizi'nden sevindirici haber geldi. 

“Deniz süngerleri yeniden canlanıyor”

Marmara'nın dibine dalan ve son durumu kayıt altına alan Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sarı, geçen sene müsilajın büyük zarar verdiği süngerlerin tekrar canlanmaya başladığını ifade etti. Prof. Dr. Sarı, "Ekibimle birlikte düzenli bir şekilde Marmara Denizi’nin çeşitli yerlerinde düzenli bir şekilde dalışlar gerçekleştiriyoruz. Müsilajı izliyoruz. Son yaptığım dalışta, geçen yılki gibi su kolonunda bir müsilaj yok. En azından geçen sene ki yoğunluğu yok. Suyun ışık geçirgenliği oldukça düşük. Bulanıklık yüksek. Fakat sevindirici olan şey, geçen sene oluşan müsilajda ölen, kaybolan, yok olan sünger toplulukları tekrar canlanmaya başlamışlar. Yeni sünger topluluklarının hayata döndüğünü mutlulukla fark ettik. Bu çok sevindirici" sözlerini kullandı.

“Ekosistem balıkçılığa geçmeliyiz” 

Müsilajın 10'u aşkın türü olduğunu belirten Prof. Dr. Mustafa Sarı, dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Sarı açıklamalarına şöyle devam etti:

"Müsilajın 10’u aşkın türü var. Biz geçen sene örümcek ağı gibi suyun yüzünü kaplayan müsilajı gördük. Geçtiğimiz haftalarda kremsi müsilaj olarak nitelendirilen müsilaj türü Marmara’nın farklı bölgelerinde görüldü. Fakat şu anda su kolonunda müsilaj yok. Balıklar da yeni yeni çoğalmaya ve artmaya başladı, su sıcaklıklarında da artış var. Gelecek 2-3 hafta çok kritik. Su sıcaklıkları arttığı sürece yeni bir müsilaj ihtimali var. Çok şükür kurtulduk, müsilaj artık olmayacak diyemiyoruz. Ne yazık ki önümüzdeki senelerde de bizler müsilaj ile karşılaşacağız. Yapmamız gereken şey, 22 maddelik Marmara Denizi koruma eylem planını fakatsız, amasız ve nedensiz hemen uygulamamız gerek. Denize gitmekte olan kirliliği, bireysel kampanyalarla azaltmamız lazım. Diğer yandan sanayi kuruluşlarına da ciddiyet ile denetimlerin yapılması lazım. Bunları eğer yaparsak uzun dönemde müsilaj ile karşılaşma durumumuzda azalma yaşanacak. Balıklar çoğalır mı? Balıklar yalnızca bir mevsimdeki iyileşme ile birlikte çoğalamazlar. Balıkların artmasını hedefliyorsak, ekosistem balıkçılığa geçmemiz lazım"

Yorumlar (0)